Českobudějovická okresní organizace (ČSSD) navrhne podle Vítězslava Ilka, předsedy okresního výboru, do čela kandidátky současnou jihočeskou hejtmanku Ivanu Stráskou. Ta pro Deník v neděli navečer uvedla, že situace v ČSSD jí poněkud kříží plány. "Já jsem počítala, že kandidátku podpořím, ale ne jako lídr," řekla Ivana Stráská. V současné situaci, kdy není jisté, zda část členů ČSSD nebude chtít postavit novou kandidátku úplně mimo sociální demokracii, ale Ivana Stráská nevyloučila, že by mohla ČSSD do krajských voleb vést. "Uvidím, jaká bude vůle jihočeských sociálních demokratů," doplnila Ivana Stráská.

Na Českobudějovicku by podporu měla. "Delegáti většinově podpořili návrh předsednictva okresní organizace podpořit jako lídra kandidátky Ivanu Stráskou," uvedl Vítězslav Ilko a dodal, že tím zcela zřetelně vyjádřili svůj postoj k otazníkům visícím nad případnou volební (ne)účasti předsedy jihočeského krajského výkonného výboru ČSSD Jiřího Zimoly v barvách sociální demokracie. "České Budějovice jsou tak po Českém Krumlovu už druhým okresem, kde členové ČSSD dali přednost Ivaně Stráské před Jiřím Zimolu a zvolili si ji za jedničku na své kandidátce do krajských voleb," dodal Vítězslav Ilko.

Jiří Zimola je nyní stále krajským předsedou ČSSD, ale spekuluje se už delší dobu o tom, že by mohl do krajských voleb vstoupit na kandidátce Hnutí "Změna 2020". "Delegáti českobudějovické okresní konference se současně usnesli na tom, že Hnutí „Změna 2020“, založené některými jejími členy, považují za konkurenci, čímž vyloučili případnou volební koalici s tímto novým subjektem," upozorňuje Vítězslav Ilko. Důvodem je mimo jiné veřejné vyhranění se Změny 2020 vůči politice ČSSD a politice „levice, kterou dnes prezentují takzvaně levicové strany na západ od ČR“.

Ivana Stráská ovšem nezaujímá vůči svému předchůdci ve funkci Jiřímu Zimolovi nijak radikální postoj a míní, že členové strany ještě najdou společnou řeč. "Jsem optimistická a doufám, že ČSSD postaví jednu společnou kandidátku," zdůraznila Ivana Stráská.

Okresní konference za Českobudějovicko v sobotu potvrdila 35 kandidátů a náhradníků pro krajskou konferenci jihočeské ČSSD, z níž vzejde definitivní podoba kandidátky pro volby do zastupitelstva kraje v roce 2020. Českobudějovicko na ni navrhuje celkem 21 vlastních kandidátů. První pětici navržených kandidátů za okres reprezentují: radní Jihočeského kraje Miroslav Joch, starosta Borovan Petr Jenkner, hlubocký radní a manažer Sportovně relaxačního areálu v Hluboké nad Vltavou David Šťastný, ekonom z Nových hradů Josef Vochoska a zastupitel Jihočeského kraje Petr Podhola.

Hejtmanka Ivana Stráská nemá na Českobudějovicku domovskou základní organizaci, nebyla proto odsud formálně nominována na kandidátku. Ale za Českobudějovicko byla vyjádřena podpora její kandidatury jako jedničky pro celý kraj.

Trojku okresní kandidátky, Davida Šťastného, delegáti konference současně doporučili Krajskému předsednictvu ČSSD Jihočeského kraje na pozici krajského volebního manažera.