Myslí si, že další překonání rekordu už nebude možné, z přirozených materiálů jako chmel a ječmen už nelze ještě většího procenta alkoholu v pivu dosáhnout. Muselo by se doslazovat cukrem a tím porušit německý zákon čistoty vaření piva.

„Hon za rekordem začal Tscheuschner zhruba před třemi roky,“ píše pasovský deník PNP. „Televizní pořad ho nasměroval na pivovar Südstern v Berlíně, kde se podařilo uvařit pivo o 27,6 procenta alkoholu. Protože toho už nelze dosáhnout kvašením, použil pivovar metodu hlubokého zmražení s následným odstraněním ledových krystalků. Zůstává pak vysoce aromatizovaný koncentrovaný produkt se špičkovým obsahem alkoholu.“

To v Tscheuschnerovi probudilo zvědavost. Ve svém pivovaře Schorschbräu založeném v roce 1996 pak dokázal uvařit vlastní vymražené pivo o 31 procentech alkoholu. „Co bylo dál, popisuje jako opravdový závod s pivovarem Brew Dog ve Skotsku, který následně prezentoval pivo s 32 procenty. Schorschbräu odpověděl ‚čtyřicítkou‘, Skoti 41procentním Sink the Bismarck a tak dál,“ píše PNP. „Nakonec Brew Dog dodal na trh pivo s 55 procenty alkoholu a prohlásil soutěž oficiálně za ukončenou.“

To bylo ale dělání účtu bez hospodského a Tscheuschner laťku svým vymraženým Schorschbockem 57 ještě posunul. Nevylučuje, že Skoti ale zase odpovědí, což by ho prý mohlo znovu vyprovokovat. Pasovský deník připomíná, že takové závodění je ale pro pivovar s pěti zaměstnanci enormní ekonomickou zátěží. „Na produkci litru rekordního piva potřebuji třicet litrů ležáku s šestnácti procenty alkoholu,“ říká.

I proto vyrobil Schorschbocku 57 jen 36 třetinkových láhví. „Za hrdou cenu 200 eur už jsou všechny vyprodány,“ pokračuje PNP. „Zákazníci jsou z celého světa. Především jde o sběratele, říká Tscheuschner.“ Chuťově se jeho rekordman podobá spíše aperitivu nebo koňaku než pivu. „Je to něco pro znalce,“ dodává. To je podle deníku ostatně i celá produkce jeho pivovaru – vedle vymraženého piva až se 43 procenty alkoholu v něm není žádný ležák s méně než třinácti procenty.

„Vařit pořád stejné by ho ale nudilo, a tak už dlouho rozvíjí nový nápad – nechat zrát pivo v dubových sudech, aby příchutí bourbonu mohl oslovit i pijáky whisky,“ uzavírá list.