Strakoničtí strážníci a policisté mají často v sousedských sporech každý svého fanouška. Respektive jeden z pohádaných sousedů volá strážníky a druhý policisty, zřejmě podle toho, komu víc věří. Jako ve sporu z letošního března. „Ohniskem konfliktu byla kamera umístěná na domě jednoho z nich, kdy druhému vadí, že je jeho dům snímán. U rozhádaných sousedů se sešly obě hlídky, pánové si to totiž poctivě rozdělili, jeden zavolal městskou a druhý státní policii. Policistům se podařilo oba emocemi nadupané muže uklidnit,“ vysvětlila mluvčí strakonických strážníků Jarka Krejčová. Sousedé pak oba odešli na ošetření s tím, že na sebe navzájem podají trestní oznámení.

A podobné to bylo ve sporu manželském v době rozvodu. „Na linku 156 volal muž, že ho jeho zatím ještě manželka napadá. Manželka nelenila a totéž oznámila na linku 158. Kolegové ze státní policie manželům doporučili, aby si došli na lékařské vyšetření a poté u nich podali oznámení o napadení,“ řekla Jarka Krejčová.

Domácí násilí. Ilustrační foto.
Osmnáctiletý mladík způsobil tržné rány muži na Sokolském ostrově

Na druhou stranu ne vždy jde o podobně bizardní spory. Na úřady do přestupkových komisí se často dostávají letité složité spory, ve kterých oběma stranám už ujíždí nervy. Jako třeba v jedné jihočeské obci, kde se vede spor dvou sousedů z rodinných domů. Paní, která je dost často pod vlivem alkoholu, neustále hlídá souseda, aby ho mohla pokaždé, ihned jak vyjde na zahradu, přes plot slovně vulgárně napadat a v posledním případě ho dokonce polila kýblem s vodou. Bohužel sousedovi občas pod tlakem ujedou nervy a sousedku také počastuje nějakou nadávkou, doufajíc, že dá pokoj, takže nakonec skončí v přestupkovém řízení oba.

Tolik alespoň některé historky dokládající, jak těžké je často mezilidské soužití a co musí řešit přestupkové komise. Statistiky ale ukazují, že nejde o bezvýznamný fenomén, ale o poměrně rozsáhlý celospolečenský problém. Například správní odbor českobudějovického magistrátu řešil loni 1062 přestupků proti občanskému soužití.

Ilustrační foto.
Za vtipkování muži zlomil nos

„Většinou se jedná o půtky mezi manželskými páry, dětmi a rodiči či prarodiči, druhem a družkou a mezi sourozenci. Takových případů eviduje správní odbor aktuálně 185. Zajímavé a zároveň tak trošku nepochopitelné je, že z uvedeného výčtu bylo zahájeno řízení jen u 30 přestupků, protože ostatní postižení nakonec nedali souhlas,“ řekl primátor Jiří Svoboda.

"Těch 185 přestupků v praxi znamená, že dojde například k domácí bitce či jinému incidentu. Postižený přivolá policisty, kteří událost prošetří a postoupí našemu odboru. My postiženého vyzveme, aby se během stanovené lhůty vyjádřil, zda souhlasí, aby ve věci bylo zahájeno řízení, což se však v drtivé většině případů nestane," doplňuje vedoucí správního odboru magistrátu Jan Kostík.

Při zahájení přestupkového řízení, navrhne úředník správního dobru nejprve pokus o smír mezi oběma stranami. Pokud se lidé nejsou schopni dohodnout, pokračuje se v řízení. Maximální možná pokuta za přestupek proti občanskému soužití je omezena hranicí 20 000 korun, v případě opakovaného spáchání se může vyšplhat až do výše 30 000 korun. Není výjimkou, že některé páry, muži i ženy se oznamují navzájem opakovaně, aniž by souhlas s projednáním věci někdy udělili. Na druhou stranu evidujeme i možná zneužití tohoto institutu, kdy eventuální souhlas je některými osobami zneužíván jako nátlakový prostředek.