Dívky se navíc dlouho nemohly z takové soutěže odhlásit. „Nevěděla jsem, že soutěž nepořádá škola. Z toho, co jsem zjistila, to tak nějak automaticky vyplývalo, tak mě to ani nenapadlo," řekla jedna ze soutěžících, která si nepřála zveřejnit své jméno. Dodala, že přes snahu ze soutěže, kterou pořádá Česká studentská unie (ČeSU), odstoupit, je její profil stále mezi soutěžícími.

Poté, co proti soutěži otevřeně vystoupilo mnoho studentů ze škol po celé zemi, ČeSU začala pravidla měnit. Martina Nováková z Jihočeské univerzity se ze soutěže odhlásila. „Dozvěděla  jsem se  později, že nejde o školní soutěž. Dost jsem se bála, že nás budou nějak využívat," řekla s narážkou na to, že na stránkách soutěže byl za poplatek padesát až sto korun ke stažení VIP balíček. „Kamarádka poslala mé fotky při registraci," dodala Martina Nováková. Napsala organizátorům, že chce být smazána z webu i celé soutěže. Uspěla. „Byla jsem přihlášená jako dvacátá, nyní je tam, myslím, šestnáct děvčat," poukázala na to, že není jediná, která soutěž opustila.

ČeSU zrušila i VIP sekci. Podle prohlášení unie je však taková praxe normální. „Ve světě je existence podobných zón běžná," tvrdí ČeSU a dodává, že uživatelé zaplatili za VIP přístupy 3021 Kč. „Vzhledem k nepochopení tohoto kroku způsobeného i chybami v komunikaci jsme se rozhodli VIP zónu zrušit," reagovala na kritiku studentů nejen v Českých Budějovicích ČeSU v sobotním prohlášení.

Nová soutěž škodí oficiální volbě miss

Jihočeská univerzita má svou vlastní soutěž krásy. Minulý rok je začala organizovat Veronika Hrabáčová. „Naše oficiální Miss JU vzešla ze školního projektu a byla překvapivě úspěšná," řekla s tím, že by ji ani ve snu nenapadlo, že hned další rok se rozhodne uspořádat jiná organizace další, a jak se ukázalo, poněkud problematickou soutěž.

„Značně nám to komplikuje průběh naší soutěže," přiznává Veronika Hrabáčová s tím, že má nyní dvojnásob práce. „Sleduji ty stránky, a když vidím, že se k nim přihlásila nová dívka, vyhledám si ji na facebooku a informuji ji, že se přihlásila do špatné soutěže," vysvětlila Veronika Hrabáčová a dodala, že dívky jsou většinou v šoku.

I přes to všechno chce v organizaci další soutěže krásy pokračovat ve spolupráci s univerzitou, která soutěž podle její organizátorky brání. „Jsem pyšná jak se minulý ročník povedl, a že se nám podařilo pomoct dětem z dětských domovů. Tento týden máme uzávěrku přihlášek a následné castingy," nastínila Veronika Hrabáčová. Doplnila, že i když vedení univerzity v čele s rektorem pomáhá, počet přihlášených dívek v letošním ročníku už se kvůli nové Miss JCU nezvýší.

JU má svou Miss

Podle vyjádření Jihočeské univerzity škola nespolupracuje s organizátory této soutěže, kterou založila Česká studentská unie bez vědomí školy. Ta má svou vlastní soutěž Miss Jihočeské univerzity.