Zprovoznění celého objektu stálo přes 24 milionů. To je zdaleka nejdražší fáze celkové rekonstrukce. Od počátku letošního roku probíhají práce na fasádách, úpravy zahrady a vybavení mobiliářem za téměř dva miliony. Na čtyři miliony pak odhadují restaurátoři poslední část, opravu interiéru kaple. Ta zahrnuje původní malby Františka Jakuba Prokyše jako andělé se symboly Nejsvětější Trojice, Sv. Augustin, Abrahám se třemi mládenci a znak města České Budějovice.

Historie špitálu- první zmínky 1371
- založení kostelíku a současná podoba: 1513-1515
- barokní přestavba: 1763-1779
- chudobinec: 19 stol.-1948
- bohoslužby do: 1971
- v památkové péči: 1977-1996
- sídlo salesiánské komunity: 1996-2016
- počátek rekonstrukce: 2014

V první fázi rekonstrukce ale peníze putovaly především na praktická opatření. „V interiérech byly odstraněny novodobé stavební prvky z osmdesátých let, byl opraven krov, vyměněna střešní krytina a provedena izolace proti vodě. Místnosti získaly nové podlahy, osvětlovat je budou repasovaná původní okna. Změn doznaly také exteriéry," vysvětluje Petr Pavelec, ředitel Národního památkového ústavu, územní památkové správy v Českých Budějovicích.

Morový špitálek v roce 1976.

Špitál má za sebou bohatou historii. Jeho současná podoba pochází z období kolem roku 1515. Nejdříve sloužil jako útulek pro osoby s infekčními chorobami, v 18. století se dočkal rekonstrukce a rozšíření v barokním stylu a během století devatenáctého se změnil na chudobinec, který fungoval až do roku 1948. Do roku 1971 se v budově konaly bohoslužby, posléze několik let chátrala. Později přešla do správy Krajského střediska státní památkové péče. Od roku 1996 ubytovávala příslušníky českobudějovické salesiánské komunity až do letoška, kdy místo opět obsadí památkáři. „Kruh se uzavřel. Jenom doufáme, že tu znovu nebude chudobinec," žertuje Petr Pavelec.

Ivan Bartoš dnes působí v objektu jako správce. V okolí budovy přitom vyrůstal. „Moje babička sem chodila na bohoslužby od roku 1930 až do smrti." Ivan Bartoš rekonstrukci chválí, ale nikdy podle něj nebude dokonalá: „ Na jedné straně máte historii, na druhé podmínky k práci. Požární čidla, vypínače. Je to vždy střet civilizací."