„Není to jen o trénování a závodění, jsme dobrá parta kamarádů a užijeme si i spoustu zábavy," popisuje teprve šestnáctiletá zakladatelka Spartan Race Training Group Lišov Klára Viršíková, které ve skupině i na závodech nikdo neřekne jinak než Minitréňa. „To vzniklo náhodou. Jsem malého vzrůstu a asi i úplně nejmladší zakladatelka tréninkové skupiny. Někdo mi tak jednou řekl a uchytilo se to," vysvětluje mladá studentka jazykového gymnázia.

Spartan RaceZávod Spartan Race se zrodil v USA a byl navrhnut k tomu, aby přinesl vzrušení divákům, stejně tak jako sportovcům. Závody se pořádají po celém světě. Závod se dělí na tři druhy Sprint, Super a Beast, případně Ultra Beast, podle délky trati. Existují dokonce i dětské závody. Všechny tratě mají jedno společné jsou zablácené, vodnaté a plné náročných překážek a úkolů. V Česku se nejbližší závod běží 23. dubna v Praze.
Více na www.spartan-race.cz

„Začala jsem závodit nejprve s kamarádkou Mončou. Překvapilo mě, že si na trati pomáhají třeba i úplně neznámí lidé, líbila se mi ta atmosféra na závodech. Po doběhnutí mého čtvrtého závodu jsem se dala do řeči s Honzou Jirkalem, který má sparťanské tréninkové skupiny na starosti. To on mě přemluvil, ať zkusím založit vlastní u nás v Lišově. A mně se ten nápad zalíbil," popisuje začátky Klára.

Ač se skupina nadšenců v Lišově dala dohromady teprve loni v listopadu, na trénincích se jich pravidelně schází kolem dvaceti. „Chodíme běhat ven, ale trénujeme také v lišovské sokolovně, kde hodně posilujeme. I to je totiž ke zdolání trati potřeba," vysvětluje Klára Viršíková.

Do lišovské skupiny se může přidat každý, kdo má chuť začít se hýbat. „Pořád se u nás objevují nové tváře. A vůbec nevadí, že třeba neplánují závodit," říká mladá trenérka, která svou skupinu nyní řídí na dálku z Vídně. „Až do června jsem tam na studijním pobytu. Ale trénuje se pořád, zaskakuje za mě třeba moje mamka nebo někdo z kamarádů a já sama také jezdím domů," vysvětluje a doplňuje, že pro plánování tréninků používají stejnojmennou skupinu na sociální síti facebook.

Ať už venku při běhu nebo v sokolovně při kruhovém tréninku se tak schází opravdu dobrá parta lidí. „Zvládají to všichni, nezáleží na věku nebo zdatnosti. Snažíme se vzájemně motivovat a pomáháme si. Na trénincích navíc bývá hodně srandy, pevné jádro skupiny totiž tvoří parta skvělých lidí," popisuje atmosféru při cvičení trenérka.

Samotné závody jsou navíc různé a své si na nich najde každý. „Trénují s námi i děti ze základky, třeba moje mladší sestra. Běhá se totiž také dětský závod, do kterého se může kdokoli přihlásit už od čtyř let. Velké závody se pak běhají od patnácti," doplňuje ještě zakladatelka lišovské tréninkové skupiny.

„Spartan Race pro mě znamená všechno rodinu, přátele, smích, slzy, štěstí, radost, zklamání, vyčerpání, a to všechno v jednom. Každý den jsem vděčná, že můžu být jeho součástí. AROO AROO AROO!" předvádí na závěr sparťanský pokřik Klára Viršíková.