Proti záměrům obce Jivno vybudovat v oblasti kolem údolí Rudolfovského potoka rekreační zónu s chatami a sportovištěm bojují rudolfovští obyvatelé už od jara 2012, kdy sepsali první petici.

V září 2013 byl na jejich popud vyhlášen na tomto území jako statut ochrany přírody Významný krajinný prvek (VKP) Rudolfovský lom.

Tři majitelé dotčených pozemků, včetně obce Jivno, však  na konci loňského roku podali  návrh na jeho zrušení k soudu.

Do jivenského hostince přišlo přes  šedesát lidí, tedy dvakrát více, než bylo na posledním projednávání ÚP v září 2013. Tak vysokou účast obec rozhodně nečekala, ze salonku pro 30 lidí se musela schůze přesunout do velkého sálu hostince. I tak se ale na několik lidí nedostala židle a dění museli pozorovat ve stoje.

Téměř celou dobu se vedl boj o lokalitu v údolí Rudolfovského potoka, které vede od rybníku Mrhal až k Rudolfovu. Obec Jivno tu chce povolit výstavbu sportoviště a rekreačních chat. To ale mnoho z místních obyvatel  kategoricky odmítá. Chtějí totiž zachovat toto cenné přírodní území neporušené.

Hlavní námitkou místních lidí a občanských sdružení, která se do řízení zapojila, bylo a i nadále zůstává,  že na území Významného krajinného prvku (VKP) Rudolfovský lom jsou ponechány plochy určené k rekreaci, tedy k výstavbě chat. Jak vypočítal hlavní projektant ÚP, architekt Jiří Brůha, postavit by se tu mohlo zhruba šest chat a dva rodinné domy.

Nesouhlas s tím vyjádřil, jako jeden z mnoha, Jiří Řehounek z ekologického sdružení Calla. „Ohledně VKP Rudolfovský lom se v návrhu územního plánu nezměnilo nic. Plochy zůstávají, jak byly, a s tím nejsme spokojeni. VKP Rudolfovský lom si představujeme zcela bez zástavby," zdůraznil Jiří Řehounek.

Obec Jivno má však jiný názor. „Nemyslím si, že bych tu páchal nějaký urbanistický hřích, když se zanechávají plochy k rekreaci. Tyto plochy byly už součástí předchozích změn územního plánu Jivno," řekl architekt Brůha.

Obyvatelé, kteří bydlí nedaleko údolí Rudolfovského potoka, chtějí zachovat tento kus přírody bez jakýchkoli stavebních zásahů.K dalším nevyslyšeným připomínkám lidí a občanských sdružení patří také nová retenční nádrž, která je navrhována do údolní nivy Rudolfovského potoka. Sdružení navrhovala tento nový rybník z ÚP vypustit, protože účel zadržet přívalovou vodu plní už samotná niva potoka.

„Tuto vodní plochu jsme se rozhodli ponechat, protože je v původním územním plánu Jivna z roku 1998," stroze vysvětlil Jiří Brůha.

Dílčím vítězstvím kritiků nového ÚP a dobrou zprávou pro milovníky přírody je, že projektant slíbil upustit od tolik kritizovaného záměru vybudovat v údolí potoka čistírnu odpadních vod. Kanalizace by se tedy do údolí Rudolfovského potoka dostat neměla, vyřešit se má výtlačným způsobem.

Také automobily k vjezdu do údolí zelenou nedostanou, jak bylo původně navrhováno s tím, že se rozšíří a zpevní lesní cesta. Tato připomínka lidí byla vyslyšena.

Celkově spokojeni však lidé z jednání neodcházeli. „V návrhu územního plánu došlo pouze ke kosmetickým změnám. Budeme dále bojovat o udržení klidové lokality v údolí Rudolfovského potoka. Nechceme Jivnu bránit v rozvoji, chceme jen vstřícnost při zachování údolí," řekl za občanské sdružení Náš domov Jaroslav Valevský mladší.

K návrhu územního plána Jivna mohou obyvatelé a občanská sdružení nyní podávat připomínky. Mají lhůtu sedm dní.