Důvodem pro výpověď, která podle právníků splňuje všechny náležitosti, jsou podle starosty obce Zdeňka Šmída především množící se stížnosti na arogantní chování hospodské. Za provozovatelku pohostinství se ale postavili místní štamgasti.

„Stížnosti na chování paní Sedláčkové registrujeme už dlouho. Jsou výhradně ústní, písemnou stížnost zatím nikdo nedonesl. I tak jsme ale došli k tomu, že je třeba jednat," vysvětlil Zdeněk Šmíd. „Měli jsme snahu se s paní Sedláčkovou i setkat, rozhodně jsme jí nějak nehrozili výpovědí," dodal starosta.

„Lidé si prý stěžují na mou povahu, že jsem nepříjemná na některé hosty," připustila Věra Sedláčková. „Já se ale k lidem chovám tak, jak se oni chovají ke mně," dodala s tím, že na služby samotné si v hostinci nikdo nestěžoval.

To potvrdil i starosta. „Je třeba ocenit udržování pořádku v hostinci a dobrou péči o točené alkoholické nápoje," zmínil Zdeněk Šmíd v oficiální odpovědi na sepsanou petici. V ní se přibližně šedesátka lidí vyjádřila proti výpovědi nájemní smlouvy současné hostinské. O sporu budou Doudlebští debatovat za týden při veřejném jednání, na rozhodnutí zastupitelstva se ale zřejmě nic nezmění.

I když podle některých obyvatel Doudleb není chování hostinské Věry Sedláčkové v pořádku, pravidelní hosté její hospody se za ni postavili.

„Sepsal jsem petici, myslím, že je třeba se téhle situaci bránit. Podepsala ji šedesátka místních, a to jsme podpisy sbírali jen krátce," řekl Petr Beran. Štamgasti doudlebského hostince jsou rozhodnuti za svou hostinskou bojovat. „Na obecní úřad jsem odeslal i dopis, ve kterém žádám o mimořádnou veřejnou schůzi zastupitelstva," doplnil Petr Beran. Jeho žádosti vedení obce vyhovělo a ve čtvrtek 25. června se uskuteční veřejné jednání.

Proti postupu obce je i Jiří Beneš. „Nelíbí se mi argumentace zastupitelů, že se paní hostinská chová nepříjemně. Stížnosti navíc nejsou nikde zaznamenané. Podle mě zastupitelé neudali žádný pořádný důvod, proč vypovídají smlouvu," sdělil.

Ve vsi má Věra Sedláčková i své odpůrce. „Oficiální písemnou stížnost jsem nepodávala, ale pokud budu mít možnost přijít na veřejnou schůzi příští týden, tak svůj názor klidně přednesu," ujistila Karolína Máderová. „Podle mě je problém, když ve vsi funguje jedna hospoda, kterou navíc vede hostinská s arogantním přístupem a nepříjemným vystupováním. Já sama tam chodím jen výjimečně, ale s největším sebezapřením. Hospoda je to pěkná, ale necítím se tam dobře. Je to ale škoda, právě tohle místo by přece mělo sloužit i třeba k přátelskému setkávání se sousedy," doplnila obyvatelka Doudleb.

Není to poprvé, kdy se na základě stížností místních vyměnil nájemce doudlebského hostince. „Nastupovala jsem do úplně prázdné hospody, všechno zařízení jsem si musela pořídit sama. Od lidí jsem se dozvěděla, že minulý hostinský dostal výpověď kvůli ústním stížnostem. Zdá se, že se historie opakuje," dodala Věra Sedláčková.