Bouřlivé bude ve čtvrtek večer zasedání zastupitelstva ve Srubci. Jeho členové se chystají pouhý den před začátkem komunálních voleb schválit nový územní plán. Srubečtí obyvatelé jsou popuzeni o to více, že s pojmem územní plán se pojí v jejich případě velmi kontroverzní téma trasy budoucího obchvatu a dálničního přivaděče.

Někteří místní jsou přesvědčeni, že rozhodnutí, které ovlivní život v obci na desítky dalších let, by neměli přijímat dosavadní zastupitelé jen pár hodin před tím, než jim vyprší mandát. „Domníváme se, že tak závažný dokument by mělo schválit až nové zastupitelstvo, které vzejde z komunálních voleb na konci týdne. Ti, kteří ztratili důvěru obyvatel Srubce, by o něm neměli jednat devatenáct hodin před začátkem voleb,“ zdůraznil Josef Šesták, místopředseda občanského sdružení Srubec místo k životu.

Starostka Srubce Zuzana Vyhnálková ale upozorňuje, že práce zastupitelstva v předvečer voleb je naprosto legitimní. „Je to možná netaktické, ale konzultovala jsem to s právníkem, sejít se můžeme i den před volbami.“ Chvat se schvalováním má podle ní prostý důvod. „Pokud bychom to nestihli do 27. října, přijde Srubec o grant kraje,“ vysvětluje.

„Územní plán, který hodláme schválit, rozhodně není šitý horkou jehlou, pracujeme na něm celý rok, loni čtvrtého prosince byla uzávěrka všech připomínek a námitek, v konečné podobě návrhu jsou zohledněny,“ odmítá Vyhnálková, že by zastupitelé schvalovali cokoli nepropracovaného.

Připravovaný územní plán na Srubci podle jeho odpůrců znehodnotí pozemky mnoha místních občanů. Tvrdí také, že dálniční přivaděč kvůli plánu, jehož osud budou mít zastupitelé ve čtvrtek v rukou, povede v těsné blízkosti nově postavené mateřské školy a exhalace z provozu by zhoršily zdraví všech obyvatel Srubce.

Podle starostky Zuzany Vyhnálkové je ale spor o trasu obchvatu i dálničního přivaděče jinou kapitolou, která na pořadu jednání není. „Otázku obou komunikací řeší dodatek k územnímu plánu číslo čtyři, který jsme projednali šestnáctého září. Územní plán, který budeme schvalovat nyní, se týká další výstavby ve Srubci,“ upozorňuje.

Poslední zasedání obecního zastupitelstva Srubce v tomto volebním období se uskuteční ve čtvrtek 14. října od 19 hodin v zasedací síni obecního úřadu.