„V letošním roce se ukázalo, že vzniká velký problém s umisťováním dětí na druhý stupeň do škol v Českých Budějovicích, hlavně do ZŠ Matice školské a Dukelská, kam historicky chodilo vždy nejvíc našich dětí. Ty ale mají v současnosti kapacitu úplně plnou," líčí trampoty řady litvínovických rodin starostka Alena Nováková.

Noví obyvateléZa posledních sedmnáct let se zvýšil počet obyvatel Litvínovic z devíti stovek na 2500. Stěhují se sem často mladší rodiny. To je již delší dobu znát na kapacitě mateřské školy. Díky vzniku další třídy pro bezmála tři desítky dětí v novém multifunkčním domě mohla školka jako jedna z mála v regionu přijmout všechny přihlášené zájemce. S dětmi obec počítá i v dalších letech a hodlá rozšířit základní školu o třídy druhého stupně.

To byl také impuls k tomu, aby zastupitelé začátkem září starostku pověřili, aby zkusila zjistit, co by rozšíření školy o šestou až devátou třídu obnášelo. „Oslovila jsem rodiče, zda by opravdu měli zájem, ti vznik druhého stupně podporují. Proto jsme podali potřebné žádosti, abychom mohli žádat o potřebné finanční prostředky," popisuje Alena Nováková start příprav.

Litvínovičtí s nimi rozhodně nechtějí otálet, protože už letošním páťákům chtějí umožnit, aby nemuseli na druhý stupeň dojíždět do města. Od příštího roku by v uvolněných prostorách, které se současnou školou prakticky sousedí, měla začít fungovat šestá a postupně i další třídy.

Snahu Litvínovic oceňují i v Budějovicích. „Naše základní školy pokrývají i přilehlé obce. Dětí je hodně, kapacity jsou omezené. Už letos jsme museli redukovat místa pro děti, které nejsou z Českých Budějovic. Proto je jakékoli nově vytvořené místo i v okolních obcích velmi důležité," vysvětluje Petr Podhola, náměstek českobudějovického primátora.

„Pro šestou a sedmou třídu nebudou nutné ani velké stavební zásahy a máme tak čas připravit vše potřebné i pro vznik dalších tříd tak, aby tu mohlo fungovat plnohodnotné vzdělávání dětí až do deváté třídy. Pravděpodobně by bylo třeba přistoupit k vybudování přístavby, která zaručí dostatečný prostor i pro odborné učebny, možnost dělení tříd na některé předměty a podobně," plánuje starostka.

A nemá ani obavy o naplnění tříd. „Sice zatím nemáme s druhým stupněm žádné výsledky, rozhodně tu ale chceme mít plnohodnotnou školu, kde se děti naučí totéž jako kdekoli jinde. Už jednáme i o učitelích, kteří by zajišťovali výuku, hlásí se dobří pedagogové ochotní k nám dojíždět byť jen na několik hodin týdně. Jediný problém je, že stávající ředitelka má kvalifikaci jen pro první stupeň a do rozšíření školy jít nechce. Budeme muset proto co nejdříve vypsat konkurs na nového ředitele," dodává.