Zloděj na útěku, dezorientovaný houbař nebo ztracené klíče. To jsou úkoly, se kterými se setkávají policejní psi a psovodi ze Skupiny základních kynologických činností z Českých Budějovic. „U nás máme psy cvičené na všestrannost,“ řekl psovod Jiří Frank. „To jsou psi určení na vyhledávání osob při pátracích akcích nebo na pronásledování pachatele. Pracují i v pořádkové jednotce. Vykonáváme s nimi i běžný výkon služby a jsme k dispozici operačnímu středisku. Posílají nás na různá vloupání, na zajištění veřejného pořádku, na rvačky do hospod,“ vysvětlil Jiří Frank, jehož pes se jmenuje zcela mírumilovně Dalajláma. „Tak dlouhé jméno má proto, aby měl pachatel příležitost se rozhodnout začít chovat rozumně,“ vtipkuje.

Pes musí se svým psovodem tvořit sehraný tým. Proto mají českobudějovičtí psovodi vždy jen jednoho psa, který nestřídá své páníčky. Když je pak psovi kolem šesti let, začne si psovod připravovat psa mladého. Toho vychovává buď od štěněte, nebo přebere psa starého jeden až dva roky. Nejprve získá ve výcviku kategorii hlídkovou, následně může postoupit do výjezdové.

NEZTRATIT STOPU
„Podílíme se na přímém výkonu služby. Děláme i běžnou autohlídku. Například, když je potřeba pronásledovat vozidlo, zapojujeme se i se psy také. Takový případ se stal, když řidič pronásledovaný dopravní policií jel v obci Kolný ze silnice, zaparkoval a dál utíkal přes ves. Pes řidiče stopoval a po jednom kilometru ho našel v budově zemědělského provozu, kde ho vyštěkával. „To, že pes neztratil stopu při průchodu vesnicí, ve které je spousta různých pachů, považuji za úspěch,“ říká psovod Ondřej Procházka, hrdý na svého svěřence Amara.

Stopovaný se vzdal dobrovolně, proto nemusel pes použít své zuby, což by udělal více než rád. „Když pes někoho najde, dostane pochvalu hned na místě. Později by si to už nespojil. Dostane pochvalu slovem nebo mu dáme oblíbený míček.
Nebo jen řekneme pašák. Je-li pachatel nebezpečný, tak je pro psa odměna i to, když pachatele kousne. I to musí umět,“ vysvětluje Ondřej Procházka, co psa v policejní práci motivuje.

ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY
Se psy chodí policisté dohlížet na fotbal, na hokej, vyhledávají „lovce“ vltavínů. Stává se, že strážci zákona pachatele chytnou, ale nepodaří se jim, aby se přiznal. Služební pes pak může prozkoumat okolí místa činua najít ukradené předměty, čímž přispěje k prokázání viny. Služební policejní psi ale nehledají vždy jen zločince, pomáhají a někdy zachraňují životy lidem, kteří se ztratili. Takový scénář mělo i houbaření staršího manželského páru v Šindlových Dvorech. „Pán trpěl Alzheimerem a než paní zamkla auto, vydal se sám hledat houby. Paní manžela nedokázala najít, a tak se obrátila na policii. Nejprve jeden psovod našel košík s nožem, který pán ztratil. Druhý pes pak dohledal pána, který v lese seděl schoulený a prokřehlý,“ vypráví Jiří Frank.