To, na co již na začátku jara selským rozumem upozorňovali někteří cyklisté, se potvrdilo. Část nové cyklostezky, která vzniká podél pražské výpadovky a spojí Borek (od kruhové křižovatky) a Nemanice, má příliš rozvodněné podloží.

Proto je nyní nutné ho část odtěžit a nahradit pevným a stabilním podkladem. Samotnou stavbu, která už tak měla stát podle plánů 4,3 miliony korun, to prodraží o dalších přibližně 400 tisíc korun. Náklady navíc zaplatí českobudějovická radnice ze svého rozpočtu. „Se skřípěním zubů jsme na to přistoupili. Je to nepříjemné, ale tu stezku tam chceme," řekla náměstkyně primátora Ivana Popelová. Radní již na svém zatím posledním jednání peníze navíc schválili.

Podle náměstkyně to mělo být zjištěno při geologickém průzkumu a projektant na to měl adekvátně zareagovat, což se však nestalo. „Byla ještě možnost, že by se část podloží provápnila, ale půda je tak zvodnělá, že je nutná odtěžení," doplnila Ivana Popelová.

Stavba v podstatě oficiálně začala 8. března, kdy budějovičtí zástupci města podepsali smlouvu o finanční spoluúčasti Borku (990 tisíc korun) , Hrdějovic (400 tisíc) a Úsilného (60 tisíc). Budějovická radnice dala 2,95 milionu korun, plus nově zmíněných 400 tisíc. Délka nové cyklostezky bude 700 metrů a lidé by tudy měli mít možnost jezdit už v létě.
O možných problémech stavby měli někteří jasno již před jejím začátkem. „Podle připravené realizace to vypadá, že postaví cyklostezku pro vodníky, protože na jaře tam ty louky bývají pod vodou, a ne jen na jaře," varoval jeden z cyklistů Josef.