Na velkou dopravní změnu se musejí připravit všichni, kteří cestují autem mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem. Ve čtvrtek má začít uzavírka nadjezdu u Štilce. Řidiči proto budou muset na objížďku. Ta povede po silnici na Kaplici. Přes Svince a Třebonín se potom řidiči vrátí nedaleko Rájova na krumlovský směr.

Podle Tomáše Voráčka, vedoucího provozního úseku budějovické pobočky Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), má dopravní omezení začít ve čtvrtek. „Jedná se o úplnou uzavírku,“ upozorňuje Tomáš Voráček s tím, že by práce na komunikaci měly trvat přibližně týden. Termíny ale může ovlivnit počasí. „Bude se provádět výměna porušeného asfaltového souvrství,“ přiblížil akci Tomáš Voráček.

Dopravní změna se dotkne také cestujících linkových autobusů, například společnosti ČSAD autobusy České Budějovice. Jak Deníku potvrdil referent pravidelné autobusové dopravy Tomáš Procházka, už je připraven výlukový jízdní řád. „Dělá se standardně, pokud dochází k takovým změnám,“ uvedl Tomáš Procházka a dodal, že cestující najdou informace na jednotlivých zastávkách.

Oprava asfaltového povrchu komunikace na trase České Budějovice – Český Krumlov v úseku u rybníku Štilec má stát necelých 5,5 milionu korun. Předpokládaná uzavírka má začít 22. listopadu a potrvá asi týden. Klimatické podmínky ale mohou termín zahájení prací ovlivnit.

Třeba společnost ČSAD autobusy České Budějovice chystá přesun některých zastávek u Štilce a u Třebonína. Podle Tomáše Procházky, referenta pravidelné autobusové dopravy, pak ze zastávky Kosov bude zřízena náhradní přeprava.

Všichni, kdo po objížďce pojedou, budou muset počítat s minutami navíc. „Bude hodně záležet na tom, jaká bude doprava. Pokud to bude dobré, bude zpoždění v řádu minut,“ odhaduje Tomáš Procházka, ale upozorňuje, že ve špičce nebo v případě jiných komplikací se cesta zřejmě protáhne výrazněji.

Ilustrační foto.
Vybouralo se sedm krav



Uzavírka má začít ve čtvrtek a oficiálně je povolena do 5. prosince. Ale ŘSD, které je investorem akce, předpokládá, že potrvá jen týden, možná i méně. Bude ale hodně záležet na klimatických podmínkách.

Velkou zátěží bude objížďka už tradičně pro Třebonín nebo Svince, kde se mnohonásobně zvýší automobilový provoz.