Náměstek primátora Petr Podhola upřesnil, že ve směru od Nádražní ulice bude od pondělí u podchodu pevná zábrana. Práce začnou ve směru od Suchého Vrbného demontáží kamenné dlažby. Rekonstrukce samotné ocelové lávky začne ve čtvrtek. „Práce zahrnou nejen vyspravení poškozených částí mostovky, ale i výměnu výplně zábradlí a nahrazení poškozených fošen. Nová bude 
i část nástupní rampy ze Suchého Vrbného, která je 
v havarijním stavu a dojde 
také na obnovu schodů 
z Nádražní ulice," upřesnil Petr Podhola.

Celkové náklady na rekonstrukci by se měly lehce přehoupnout přes hranici čtyř milionů korun. Z toho tři sta tisíc vyčlenilo město Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) jako náhradu za výluky provozu vlaků na kolejích pod lávkou.

Mluvčí SŽDC Marek Illiaš upřesnil, že kvůli opravě přemostění bude nutné na dobu od 7. července do 21. srpna vypnout trakční vedení.
Podle tiskové mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové se ale výluky nedotknou provozu osobních, nýbrž pouze nákladních vlaků.

Zavřeno do srpnaPro pěší i cyklisty se lávka do Suchého Vrbného uzavře 13. června, hotovo by mělo být 21. srpna.

MHD budou mít lidé zadarmo

Celých jedenáct let už uplynulo od doby, kdy si dělníci vzali pěší lávku vedoucí přes nákladové nádraží do Suchého Vrbného pořádně do parády. Další zásadnější rekonstrukce začne v pondělí. Přemostění tak zůstane 
až do 21. srpna uzavřené.

Více jak dvouměsíční práce se nesetkaly s nadšením u místních obyvatel. Těm totiž doposud k cestě do centra města stačilo přejet lávku, teď ale budou muset jezdit přes Rudolfovskou třídu.

„Kvůli zavření lávky mi cesta do práce bude trvat
o dvacet minut déle," komentoval uzavírku Petr Pokorný. „Takových let tu lávka je a nikdo se o ni nezajímal. Kdyby se dělaly dílčí opravy průběžně, nemuselo to dojít tak daleko, aby se lávka musela zavřít na dva měsíce," kritizovala délku opravy Jana Vágnerová.

Ve snaze ulehčit zdejším obyvatelům nesnadnou situaci se českobudějovičtí radní dohodli s vedením dopravního podniku na tom, že po dobu trvání oprav lávky přes nákladové nádraží budou mít zájemci cestování MHD mezi zastávkami Pětidomí a Nádraží v obou směrech zdarma. „V tomto úseku nebude žádná revizorská kontrola," ujistil šéf dopravního podniku Slavoj Dolejš.