Pro peníze namísto stravenek museli sáhnout do peněženek v posledních dnech překvapení štamgasti některých budějovických restaurací„Tyhle stravenky do budoucna asi přestanu brát. V Budějovicích zrušili pobočku, kde tenhle druh propláceli.“ Taková slova už slyšeli zákazníci v několika budějovických restauracích. Hostinští tvrdí, že by kvůli proplácení jednoho druhu jídelních kuponů museli jezdit až do Prahy.

Hostinští argumentují mimo jiné i tím, že šeky už od nich neberou ani jejich dodavatelé. „Platili jsme s nimi dříve u řezníka, ale ten už je nechce brát,“ řekla třeba obsluha ve Dvorecké krčmě na náměstí Přemysla Otakara II.

„Pokud ubude hospod a obchodů, kde se dá stravenkami platit, nemělo by smysl, abychom tyhle stravenky v práci dostávali. Budou k nám k ničemu,“ míní strávníci.

Společnost Le Cheque Déjeuner, jejíž stravenky se ocitly v nemilosti u některých restauratérů, sice připouští, že v Budějovicích zrušila svou pobočku. Zdůrazňuje ale, že je hned několik možností, jak si nechat její jídelní kupony proplatit.

Ne všechny restaurace ale na zmíněné stravenky zanevřely. „Když se ta pobočka přestěhovala, skutečně jsme je přestali na pár dní brát, protože bychom je museli posílat do Prahy, a to by nám zvedlo náklady. Pak jsem však zjistil, že se dají odvézt do Makra, a tak jsme je začali znovu přijímat. V Makru sice za ně nedostaneme peníze, ale můžeme za ně alespoň nakoupit,“ zmínil například Jan Sova, majitel restaurace a penzionu Fontána na náměstí.

Na odmítnutí narážejí v některých podnicích strávníci, kteří by rádi platili stravenkami Le Cheque Déjeuner.

O tom, že by ve své provozovně přestal přijímat stravenky, rozhodně ale neuvažuje například majitel restaurace Modrý dveře Marek Vacka. „Že hostinští musí jezdit do Prahy, je akorát výmluva. Prostě dám stravenky jednou za čas do igelitového pytlíku, pošlu je jako ceninu a oni to bez problémů proplatí. Už to tak dělám dlouho a funguje to krásně,“ řekl.

Právě stravenky podle něj přiměly řadu lidí chodit na obědy do restaurace, proto se jich nehodlá vzdát. „Dřív jsem je neměl rád, protože nám z nich strhávali nějaká procenta, ale myslím, že člověka do restaurace skutečně vyženou. Je pro něj totiž rozdíl, jestli má z peněženky vytáhnout stravenku nebo bankovku,“ dodal.

Firma Le Cheque Déjeuner, která podniká s jídelními kupóny, zrušila v Českých Budějovicích svoji pobočku pro jižní Čechy, jak ale zdůrazňuje, kupóny proplácí dál. „Vykupování kupónů na pobočce je jen jedna z cest k jejich proplacení,“ uvedl obchodní ředitel firmy Petr Pacas.

K proplacení jídelních kupónů mohou podnikatelé z Českých Budějovic podle Pacase zvolit několik dalších možností. Jednak je stravenky možné vrátit v jakékoliv jiné pobočce, nejbližší k Budějovicím je plzeňská. Další cestou je možnost poslat stravenky firmě poštou ve formě cenného psaní nebo využít sběr ve střediscích Makro, kdekoliv po republice.

V Makru ale podle zjištění Deníku není možné získat za kupóny přímo hotovost. Jejich hodnota je pouze započítávána jako protihodnota nákupu.

Uzavření budějovické pobočky bylo podle Pacase způsobeno minimálním zájmem o výkup poukázek přímo v Budějovicích, bylo však oznámeno dostatečně dopředu a partneři společnosti s tím byli seznámeni. „Je to trvalé opatření,“ zmínil Pacas.

Podnikatelé, pokud mají smlouvu o přijímání stravenek, by je měli od zákazníků brát, protože se k tomu dobrovolně ve smlouvě zavázali. „Neměli by odmítat poukázky k akceptaci,“ řekl Pacas. Po uzavření budějovické pobočky prý jen jeden partner smlouvu vypověděl.

Jen v Budějovicích odhadl představitel Le Cheque Déjeuner počet obchodních partnerů řádově na desítky. V České republice jich je potom na 30 000.