Narazit na strážce zákona by do budoucna mohli také obyvatelé Zlivi. Právě tady totiž uvažují nad zřízením městské policie. Starosta města Petr Ferebauer k tomu řekl: „Tento úmysl tady je. Všechny strany to měly zadané ve svých volebních programech,“ uvedl s tím, že momentálně zjišťují, jaké jsou jejich možnosti.

V první řadě tak bude dle jeho slov s největší pravděpodobností třeba zřídit nějakou komisi, která se tomu bude více věnovat. „Nejprve bude třeba shromáždit nějaké podklady, odpovědět si na otázky z hlediska rozpočtu nebo personálního obsazení a až potom udělat nějaké vyhodnocení a závěry,“ vysvětloval starosta Zlivi.

Jít má podle něj ale spíše o běh na dlouhou trať. „V roce 2019 bychom shromažďovali podklady a potom by došlo k realizaci,“ dodal. Jak se ke zřízení městské policie staví v Nových Hradech nebo v Rudolfově?

Českobudějovicko – Zatímco v Hluboké a Týně nad Vltavou městští strážníci na pořádek ve městě dohlížejí už několik let, v jiných městech na Budějovicku se k tomuto kroku zatím nechystají.

Českobudějovická radnice. Ilustrační foto.
Občanská iniciativa odmítla ANO v čele Budějovic

Jedním z takových měst jsou například Nové Hrady. Podle Vladimíra Hokra, starosty města, není prozatím na zřízení městské policie ve městě vyvíjen takový tlak. „Určitě tomu ale otevřeme diskuzi,“ uvedl starosta Nových Hradů. „Městská policie by ale měla do budoucna být řešením sloužícím k ochraně našich obyvatel a jejich majetku, nikoli k plnění městské pokladny,“ zdůrazňoval Vladimír Hokr.

Dodal, že místo povolání městských strážníků do služby zde přemýšlí o prohloubení práce s Policií České republiky. „Potřebujeme vyřešit parkování v některých ulicích, ale to si myslím, že stejně primárně dělá Policie České republiky,“ dodal.

V Rudolfově městský strážník už nějaký čas působil. Jeho pozice ale byla zhruba před deseti lety zrušena. Podle současného starosty Víta Kavalíra bylo tehdy hlavním důvodem to, že sloužil jen ve všední dny a v pracovní době. Třeba problematické noční hodiny, kdy by právě byla řada věcí k řešení, nepokrýval.

„Za těch osm let bych městskou policii bral všemi deseti,“ říká Vít Kavalír, který nyní zahajuje třetí období ve funkci. Uniformovaní muži by se hodili třeba při ranní špičce na přechodech u škol, při hlídání nesprávného parkování v křižovatkách nebo při dozoru nad nočním klidem. Jenže rozpočet města by takový výdaj neunesl. „Nepřetržitý provoz by stál dva až tři miliony ročně,“ říká Vít Kavalír s tím, že vstupní výdaje by byly určitě mnohem vyšší třeba kvůli nákupu vybavení. Rudolfov proto spoléhá při zajištění bezpečnosti a pořádku na obvodní služebnu PČR v Lišově.

„Mám telefon na velitele v Lišově,“ říká Vít Kavalír, ale zároveň upozorňuje, že lišovský rajón sahá až po Borovany a možnosti policistů tomu odpovídají.