Naléhavý telefonát s prosbou o pomoc přijali v pondělí dopoledne budějovičtí strážníci. Krátce před 11. hodinou jim zavolal asi padesátiletý muž a oznámil, že patrně dostal takzvané diabetické kóma (patologický pokles krevního cukru, pozn. redakce).

Byl zamčený v bytě v osmém patře panelového domu na Lidické třídě a nemohl se hýbat. Podle mluvčího strážníků Václava Supa hlídka na místo dorazila během tří minut.

„Zpoza dveří se ozývalo slabé volání o pomoc. Mezitím, co hlídka s mužem udržovala slovní kontakt, se strážníkům přihlásili také sousedi, kteří uvedli, že muž takto volá o pomoc již zhruba hodinu," podivil se  mluvčí Sup. Dodal, že v té době už byli na cestě i hasiči, které si strážníci přizvali kvůli otevření dveří. Jejich zásah ale nakonec nebyl zapotřebí. Pacient s vypětím všech sil odemkl sám. Ale hned vzápětí zkolaboval. „Kvůli velkému vyčerpání se zhroutil na zem a zůstal ležet částečně v předsíni a částečně v prostoru společné chodby. Hlídka mu poskytla pomoc do příjezdu lékaře," zmínil Václav Sup.

Mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková doplnila, že muži se silnou cukrovkou  pomohla v nesnázích i sousedka. A to tím, že mu přinesla drobnou sladkost pro zvýšení momentální hladiny cukru v krvi. „Protože se muž při pádu na zem zranil na hlavě, skončil na úrazovém oddělení českobudějovické nemocnice," vysvětlila mluvčí Petra Kafková.