Na místě nechyběli ani vojáci z 44. lehkého motorizovaného praporu generála Ereta (44. lmopr) Jindřichův Hradec, kteří předvedli svou techniku, výstroj a výzbroj.

Jak uvedl vrchní praporčík 44. lmopr Pavel Ďucha, armáda zapůjčila z tohoto praporu bojové vozidlo Iveco s posádkou. „To si mohli návštěvníci prohlédnout, posadit se, klást našim vojákům dotazy,“ popsal. Jindřichohradecký prapor poskytl také pro ukázku osobní výbavu vojáků. „Šlo o helmu, balistickou vestu, batoh a další součásti výstroje, které si mohli lidé vyzkoušet i osahat,“ dodal Pavel Ďucha.

Mimořádné jednání zastupitelů obce Člunek ve středu 12. května v Kunějově.
VIDEO: Revoluce v Člunku dokonána, s armádou se dohodne nové vedení

Vojáci poskytli také výzbroj příslušníka motorizované roty. „Šlo o zbraně jako kulomety, útočnou pušku Green, pistoli Phantom, příslušenství jako noční přístroje a různé laserové zaměřovače,“ upřesnil vrchní praporčík.

Bezpečnost především

O zbytek programu se podle jeho slov starala právě Československá obec legionářská. Děti i dospělí si mimo jiné mohli užít díky vstřícnosti pořadatelů řadu disciplín. Obsadili nejen házeliště granátů, obrněné vozidlo, ale fronty se tvořily také při střelbách na balonky. Součástí byl i odborný výklad a proškolení bezpečnosti při zacházení se zbraněmi.

Vojenská střelnice v Lomech rozděluje obyvatele, pro zachování je i senátor Chalupský a poslanec Bartošek.
Osud vojenské střelnice v Lomech je nejistý, má vedení obce postranní úmysly

Jak doplnil za pořadatele Jiří Šerý z ČSoL, pro návštěvníky připravili celkem sedm zastávek, kde si mohli prohlédnout, ale i vyzkoušet střelbu z luku, ze vzduchové pušky, házet cvičné granáty, házet šipky, prohlédnout si vojenské vozidlo Iveco, výstroj vojáka včetně výbavy, a neposlední řadě si vyzkoušet střelbu pistolemi KMR S-01 v ráži .22LR. "Tu používáme pro střelbu našich superjuniorů při závodech „KMR CUP 2021“ a pro svoji jednoduchou manipulaci, lehkou váhu, je vynikající i pro trénink dospělých střelců," upřesnil Šerý.

Dále byla možnost střílet s pistole CZ Shadouw 2 a poslední pistole byla opět s dílny Kummer a to KMR L-01 upravenou pro divizi OPEN. "Dále se příchozí mohli seznámit i s puškami v ráži .22 LR Hämmerli TACR1 s tlumičem a pušku Vostok Ural SM2," doplnil.

Boje o ceny i poháry

Na všech stanovištích dle jeho slov bojovali urputně děti s rodiči, protože všude mohli získat ceny v podobě sladkostí, ale i poháry. "Střelba ze vzduchovky byla jak na terče tak na napuštěné balónky vodou, z pistolí se střílelo na nafouknuté balónky, ale i na špejle pro starší děti. I ti nejmenší tak měli velkou radost při zásahu. Na všech stanovištích panovala velmi dobrá nálada a soutěživost," popsal Šerý sobotní atmosféru.

"Při hodu granátem na přesnost vyhrála dcera nad svým otcem dokonce deset nanuků při sázce, kdo bude přesnější," vzpomněl příhodu. Na dvou stanovištích u armádního vybavení byli zástupci Armády ČR, ostatní stanoviště obsadili po dvojicích zástupci Československé obce Legionářské. Celkově prostory střelnice navštívilo cca 120 osob včetně dětí.

"Základním úkolem bylo navázat spolupráci s místními obyvateli ukázat, že nejen armáda využívá tuto střelnici ke svým výcvikům, ale i ČSoL pro pořádání závodů dle pravidel IPSC pro děti od věku 10 až 15 let v závodech „KMR cup 2021“, ale i dospělé kteří bojují každoročně „ O pohár ČSoL 2021“," vysvětlil Jiří Šerý.