Doslova druhé Vánoce si užívají zvířata v Jihočeské zoologické zahradě Hluboká nad Vltavou. To díky vánočním stromečkům, které letos před svátky zbyly prodejcům. Již tradičně se staly vítanou pochoutkou některých obyvatel zoo.

„Stromky s chutí okusují kopytníci, rádi je mají losi nebo kamzíci, nepohrdnou jimi ale ani kozy domácí," přibližuje zástupkyně zoologa Jitka Králíčková s tím, že jehličnany jsou pro tato zvířata v přírodě běžnou potravou. I v zoo se s ní setkávají nekolikrát do roka, například v případě, že někde v blízkosti těží dřevo.

Jak ale zooložka dodává, do výběhů zvířat se dostanou jedině stromky, které se před svátky nepodařilo prodat. „U použitých stromků hrozí, že na nich zůstaly zapomenuté háčky či zbytky jiných ozdob, a ty by mohly být pro zvířata nebezpečné," vysvětluje.

Letos zoo využila asi šest desítek stromků, hlavně smrčků a jedlí. A nekončí jen v žaludcích zdejších obyvatel. „Slouží i jako podestýlka v brlohu medvědů, další dáváme do ptačích voliér jako dekoraci," dodává Jitka Králíčková.

Bez dalšího užitku na skládce ale neskončí ani ty stromky, které v uplynulých dnech zdobily domácnosti. V Českých Budějovicích jsou pravidelně svážené speciálně vyčleněnými vozy a ukládány ve sběrných dvorech, kde budou posléze hromadně štěpkovány.

„Takto vzniklý materiál bude odvezen k dalšímu využití, zejména jako součást biomasy pro výrobu tepla v zařízení k tomu určených. Štěpky, které nelze využít pro výrobu tepla, poslouží jako technologický materiál pro rekultivaci kalojemů," říká náměstek primátora Petr Podhola.

Jak doplňuje Kristina Jakubcová, mluvčí společnosti FCC, která svoz a likvidaci vánočních stromků v krajském městě zajišťuje, tato biosložka je jednou z několika částí materiálů, který je potřebný pro rekultivaci kalojemů nebo skládek komunálního odpadu. Její přesné využití vychází z aktuální potřeby provozu dané skládky anebo kalojemu.

Cesta stromků na správné místo začíná u popelnic. „Občané mohou stromečky odložit u odpadových nádob," upřesňuje Petr Podhola. Trasu svozových aut po jednotlivých čtvrtích diktuje až do 17. února pravidelný harmonogram. „Po minulých Vánocích bylo svezeno 34 tun stromků," dodává náměstek.