České Budějovice - Toalety, které tu dosud chyběly, i stánek s občerstvením. Ještě letos chtějí českobudějovičtí radní investovat do největšího parku ve městě miliony korun, aby se vylepšily podmínky pro návštěvníky Stromovky. Časem město počítá rovněž s obnovou vodní nádrže Bagr, kterou Budějovičtí zejména v minulých letech využívali ke koupání.

Náměstek primátora Petr Holický upřesnil, že radní již vypsali veřejnou zakázku na stavbu toalet. Ty by měly vyrůst právě nedaleko Bagru.

Doplnil, že projekční rozpočet přesahuje částku dva miliony korun. „Řeklo by se, že je to hodně peněz. Ale chceme-li vybudovat veřejné toalety blízko centra Stromovky, je nejdražší položkou rozpočtu kanalizace," vysvětlil Petr Holický.

Dřív jen mokřina
V prostoru dnešní Stromovky býval původně zamokřený prostor o rozloze asi 70 hektarů. Po jeho kraji blíže ke „Švábáku" vedla Zlatá stoka. Dne 5. února 1948 se tehdejší radní usnesli vybudovat zde sportovní stadion, jezdeckou dráhu, zoo, koupaliště i bludiště. Většina plánů ale vzala záhy za své.

Když už Budějovičtí do zasíťování lokality investují tolik peněz, chtějí poblíž nádrže Bagr zřídit rovněž stánek s občerstvením. „Poté, co přestala fungovat místní restaurace, chybí ve Stromovce možnost koupit si něco k jídlu nebo pití. Rádi bychom zde tedy zřídili alespoň sezónní pergolu s nabídkou občerstvení," naznačil Petr Holický.

Veronika Líbenková, která bydlí nedaleko od Stromovky, navržené změny vítá. „Jen bych nechtěla, aby Bagr časem získal statut oficiálního koupaliště. Teď je to snad jediné klidné místo ve městě, kde se můžu osvěžit i se psem. O tu možnost bych pak asi přišla," zmínila.

Nádrž Bagr chtějí Budějovičtí odbahnit, peníze na to najdou možná už příští rok

Zoologická zahrada, bludiště i lukostřelecký areál. To vše mělo vzniknout na zeleném prostranství na českobudějovické Dlouhé louce, tedy v místě, kterému se časem po pražském vzoru začalo říkat Stromovka.

Na velkolepých plánech se podle znalce místní historie Jana Schinka usnesla roku 1948 rada města. „Po takzvaném vítězném únoru, pouhé tři neděle po tomto usnesení, se ale na radnici vyměnili lidi a plány vzaly za své," připomněl Jan Schinko.

Ze záměrů se tak realizace nakonec dočkala jen takzvaná Pionýrská dráha, která ale brzy zanikla, a prostor pro koupání. Nádrž Bagr, jak ji pojmenovali sami Budějčáci, vznikla zaplavením jam, které se na Dlouhé louce vytvořily letitým bagrováním štěrkopísku.

Největšímu zájmu rekreantů se nádrž těšila v šedesátých letech minulého století. Brzy by k ní znovu mohli mířit rekreanti ve větším počtu než nyní.

Budějovičtí radní plánují kromě aktuálních změn, mezi něž patří vybudování veřejných toalet a stánku s občerstvením nedaleko Bagru, také vyčištění samotné nádrže. Peníze na odbahnění by se mohly najít v rozpočtu města možná už na příští rok.

Náměstek českobudějovického primátora Petr Holický zmínil, že plány na úpravy Stromovky by mohly být ještě smělejší. „Líbilo by se mi, kdyby ve Stromovce například místo sezónního altánku vznikla plnohodnotná kavárna se zázemím, třeba jako je tomu v parku ve Čtyřech Dvorech. Ale v případě Stromovky nás limitují pravidla daná tím, že tento park je významným krajinným prvkem," vysvětlil Petr Holický.

Autoři: Barbora Smudková, Martin Tröster