Jen za víkend padly dvě olše u rybníku Bagr, nevydržela ale ani borovice černá a další listnaté stromy.

A protože není možné předem říci, jestli se nemohou vyvrátit další stromy, je prodloužen zákaz pohybu po parku. Kdo jej poruší, riskuje v první řadě přinejmenším zdraví, za nerespektování zákazu ale může padnout až dvacetisícová pokuta.

Stromovku oficiálně uzavřel českobudějovický primátor Juraj Thoma v pátek
7. června od 15 hodin. Stalo se tak po pádu dvou vzrostlých topolů. Park byl všem návštěvníkům zapovězen a zákaz pohybu, který platí až do odvolání, včera město potvrdilo.

Teď se podle tiskové mluvčí českobudějovického magistrátu Jitky Welzlové chystá prohlídka porostů. Kdy bude park otevřen, ale není jasné. „Bude záležet na klimatických podmínkách," zmínila Welzlová s tím, že zatím nebylo doporučeno žádné preventivní kácení.

To, že se nyní do Stromovky nesmí, mrzí například mladou maminku Petru Valentovou z Českých Budějovic. „Bydlíme poblíž v Pasovské ulici a do parku chodím často s dětmi na procházku. Manžel už před dvěma dny říkal, že se sem nesmí a já jsem si teď taky všimla cedulí. Těšíme se, až to bude zase otevřené," řekla včera dopoledne Petra Valentová.

Plány museli změnit mladí sportovci z českobudějovického V spot klubu. Při včerejším tréninku jezdili jen mezi Stromovkou a blízkým obchodním domem. „Tady u Kauflandu jezdíme jindy také. Ale když je Stromovka otevřená, jezdíme raději tam," uvedl na adresu houfu mládežníků na in-line bruslích předseda V sport klubu Milan Vacík. „Jsme tu od jara do podzimu," připojil Milan Vacík a dodal, že klub je zaměřený na mládež a věnuje se všeobecné přípravě, v létě i atletice, v zimě zase lyžování. Plnohodnotná náhrada za Stromovku ale podle Milana Vacíka pro tréninky na in-line bruslích není, protože u řeky na cyklostezce, kde je vhodný povrch, je příliš velký provoz.

Mladí jezdci ale o uzavření Stromovky věděli už cestou na trénink. „Slyšel jsem to, když to říkali v rádiu," řekl Adam Severin. Janek Hlavatý si ovšem posteskl, že jezdit ve Stromovce by bylo lepší, než jen na náhradní silničce, protože ve Stromovce je víc prostoru. Do parku by raději i Šimon Škarda, který jezdí v oddíle na bruslích asi rok. „Jinak jezdím s taťkou podél řeky po cyklostezce," naznačil hoch, kde asi vezme náhradní jízdy.

Zcela bezpečný není ale pohyb v parcích ani jinde ve městě. Podle Jitky Welzlové ale zaměstnanci radnice mimo Stromovku zaznamenali už jen vývraty menších stromků.