Zatím zastupitelstvo propustilo přes první kolo jednání návrh změny územního plánu, která by dala školce zelenou. Žádost majitele objektu dnes chátrající restaurace Oáza ale v zastupitelstvu prošla jen těsně. Síly těch, kteří byli pro, zhruba odpovídaly silám těch, co byli proti. Mnozí debatující přitom zdůraznili, že jde o celkové pojetí Stromovky. „Chtěla bych znát celý záměr města se Stromovkou," uvedla například Eva Hajerová (klub Nezávislí) a upozornila, že nejprve by měla být stanovena celková koncepce budoucnosti území. Odmítla praxi, kdy se nahodile rozhoduje jen o jednotlivých objektech.

Tomáš Bouzek (TOP 09) zase odmítl názor, který několikrát zazněl, že neschválením změny územního plánu by město omezovalo vlastníka objektu. „Tak to přece není. Řešíme, zda restaurace, která tam je, tam má podle územního plánu zůstat, nebo ho máme změnit, aby se vyhovělo záměru vlastníka, aby tam mohl udělat školku," doplnil Tomáš Bouzek.

Někteří diskutující ale byli jasně pro školku. Pro Jana Zahradníka (ODS) by byla dobrou náhradou uzavřené a chátrají restaurace Oáza. „Záměr, který má toto místo změnit v mateřskou školu, je dobrým záměrem," poznamenal Jan Zahradník.

O Stromovce rozhodl jediný hlas

Několik let už existuje záměr vybudovat v českobudějovickém parku Stromovka mateřskou školu na místě chátrající hospody Oáza. Současný majitel objektu Václav Straka dal několikrát najevo, že o obnovení restauračního provozu neuvažuje. V zastupitelstvu se ale v pondělí vedla na téma možné změny územního plánu dlouhá debata.

Podle zastupitele Ivo Moravce (HOPB) je nejcennějším „zeleným" místem v Budějovicích hned po Vrbenských rybnících právě Stromovka. I proto varoval před zásadnějšími změnami v této lokalitě, a tedy i před vznikem mateřské školy, jež by sem přinesla mimo jiné zvýšenou frekvenci dopravy.

Radní Miroslav Joch (ČSSD) změnu územního plánu Stromovky nejprve odmítal kvůli údajným problémům s dopravou, které by mohly v klidové lokalitě vzniknout. Když se ale s projektem blíže seznámil, svůj názor změnil. „Jestli mám podpořit, aby se z polorozpadlého objektu bývalé restaurace stala mateřská škola, jsem pro. Jestliže chce někdo na své náklady přebudovat objekt na mateřskou školu a sám si vyřídí všechna povolení, přimlouvám se, nebraňme mu v tom," řekl Miroslav Joch. V debatě také zaznělo, že by se mělo jednat o alternativní školku. Do poslední chvíle ale nebylo jasné, jak věc dopadne, protože ani koaliční zastupitelé nebyli jednotní v názoru na to, zda zahájit potřebný proces změny územního plánu, či nikoliv. Nakonec se ukázalo, že by hlasy koalice nestačily. Záměru muselo pomoci i několik opozičních zastupitelů, například z řad nezávislých, aby získal potřebných 23 hlasů. Nyní se ale rozhodlo jen o začátku delšího procesu. Záměr vyžaduje ještě dvojí projednání v zastupitelstvu, kromě dalších náležitostí.

Václav Straka výsledek hlasování vítá. „Jsem rád, že je konečně rozhodnuto, čekáme na to už tři roky. Překvapuje mě, že se tak moc řeší, co přesně tam bude jde přece o soukromý objekt. Chceme se odvděčit městu i Stromovce, o kterou se už 23 let staráme," uvedl pro Deník Václav Straka. „Chci, aby tam vzniklo místo pro děti, které budou moci využívat krásy Stromovky. Možná tam vznikne i nějaké občerstvení, ale takové, které bude určené hlavně maminkám s dětmi," doplnil Václav Straka s tím, že tam bude třeba zmrzlina, posezení s kávou nebo prostor pro přebalení dětí. „Rozhodně tam nechci hospodu," zdůraznil Václav Straka.

Město má nyní ve svých mateřinkách 3133 míst, zhruba 400 míst je v soukromých školkách.

Největší park v Českých BudějovicíchStromovka je největší park ve městě České Budějovice. Má rozlohu 68 ha a slouží jako rekreační zóna. Od roku 1992 je chráněna jako významný krajinný prvek. Park je protkaný sítí asfaltových i nezpevněných stezek, které s oblibou využívají cyklisté i in-line bruslaři. Je možné zde také vidět práce účastníků dřevosochařského sympozia, které se v parku konalo.