Jeho obava ale byla planá. Alespoň prozatím. Studenti třeboňského gymnázia, kteří hromadný protest zorganizovali, totiž chystají další demonstraci. Jejich požadavky zůstávají stejné: přehodnocení koaliční smlouvy ČSSD 
a komunistů o rozdělení kompetencí při vládnutí Jihočechům a obsazení resortu školství v radě kraje nekomunistickým kandidátem.

Student třeboňského gymnázia Dominik Hořejší potvrdil, že demonstrace se uskuteční ve čtvrtek od 17 přibližně do 18 hodin na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích.

„Hlavní náměstí obsadit nemůžeme kvůli adventním trhům. Předpokládám, že účast bude podobná jako při první demonstraci," sdělil Dominik Hořejší s tím, že výzva k účasti na protestním shromáždění putovala 
z Třeboně do dalších škol, které se k protestu připojily a kde je možné také podepisovat petici proti složení rady kraje.

Jako protiváha k ní vznikla na internetu další petice, tentokrát na podporu radní pro školství a kulturu Vítězslavy Baborové (KSČM). K pondělní 15. hodině se pod ní podepsalo téměř 3500 lidí.

Vyšší princip mravní, nebo účelová kampaň?

Vážený pane Rosocho (iniciátor petice proti obsazení postu krajské radní pro školství a kulturu kandidátkou KSČM pozn. red.), události posledních dnů po krajských volbách a zejména štvanice proti nové radní pro školství a kulturu Mgr. Baborové mne donutily napsat vám pár řádků k zamyšlení.

Pokud si dobře pamatuji, komunistická strana po listopadových událostech v roce 1989 zakázaná nebyla. V té době měla 1 600 000 členů včetně kandidátů do strany, to nemluvím o lidech, kteří ve straně nebo kandidáty strany nikdy nebyli a byli k ní víc než loajální.

Pane učiteli, myslíte, že všichni členové v této době zemřeli? To snad ne! Většina jich převlékla kabát, ať už modrý, černý či oranžový, někteří členové zůstali ve straně dodnes.

Ti, kteří převlékli kabát ať už jakékoliv barvy, nám zde v podstatě od revoluce vládli a vládnou dodnes a nestydí se za to.

Blíží se prezidentské volby, mezi kandidáty na prezidentský post jsou také ti, kteří byli před listopadem 1989 v KSČ. Bude-li zvolen v příštím roce prezidentem některý z těchto kandidátů, jsem opravdu moc zvědavý, jestli na tuto skutečnost, že sloužili věrně předlistopadové KSČ, budete tak razantně upozorňovat jako v případě Mgr. Baborové.

Zajímalo by mě také, kdyby teoreticky na postu radního pro školství a kulturu byl někdo jiný, z jiné strany a byl to bývalý člen či funkcionář KSČ, jestli byste také protestovali, stávkovali a bouřili jste se na náměstích. S jistotou vám zde mohu napsat, že byste si toho ani nepovšimli!

V jednom z rozhovorů pro rozhlas jste uvedl, že se na tuto záležitost díváte z vyššího principu mravního, což si myslím, že nemáte ani v zásadě pravdu. Osobně si myslím, že jste někým zmanipulovaný a tuto štvanici rozšiřujete po dalších školských zařízeních v kraji i mimo něj a vyšší mravní princip je jen kamufláž.

Pane učiteli, jistě jste velmi vzdělaný a inteligentní člověk, který učí další generace studentů a předává jim své zkušenosti. Nepodléhejte emocím a nesnižujte se k těmto ubohým akcím, které nikam nevedou a ve výsledku ještě více rozdělují společnost.

Především mějte na paměti, že paní Mgr. Baborová byla zvolena do této funkce ve svobodných krajských volbách, je to člověk, který v tomto oboru pracuje celý život a vyzná se v něm.

Myslím, že by bylo velmi vhodné dát jí čas, aby ukázala, jak spravuje v Jihočeském kraji resort kultury a školství a neházet jí zbytečně klacky pod nohy.

Přeji vám mnoho úspěchů ve vaší práci i osobním životě.

S pozdravem

Vlastislav Švec , Dačice

Peticí proti apatii

Připomněli jsme si třiadvacáté výročí sametové revoluce. Jako každý rok se v tomto pošmourném listopadovém čase zintenzivnila debata o tom, kam jsme za tu dobu pokročili, čeho jsme dosáhli, co se nepodařilo a v čem jsme naprosto selhali.

Záměrně používám plurál, neboť na současném stavu jsme se větší či menší měrou podíleli my všichni. Na přetřes se jistě dostanou slova, že „za komunistů bylo líp, protože se nekradlo a vše bylo za babku". Atmosféra ve společnosti nepochybně pulzuje, rozčarování z politického parcelování roste. Všude jsme přesvědčováni o tom, že skepse občanů dosahuje nevídaných rozměrů. Nezájem, lhostejnost, apatie. Tomu se však naštěstí vymykají skupinky nadějných.

Příkladem mohou jistojistě být studenti třeboňského gymnázia. Tamní učitel Martin Rosocha inicioval petici proti obsazení krajského odboru pro školství a kulturu členkou KSČM. Od té doby počet podepsaných úctyhodně vzrostl. Petenti vyzývají sociálnědemokratického hejtmana Jiřího Zimolu, aby přehodnotil výběr paní Vítězslavy Baborové pro takto klíčový resort.

Ohlasy na studentskou iniciativu na sebe nenechaly dlouho čekat. Je poučné přečíst si internetové diskuse pod články na toto téma, neboť mnohé názory napoví, v čem vězí zakletí této společnosti. Studenti jsou osočováni z toho, že v „komunistickém" režimu neprožili ani den, že zpochybňují výsledky svobodných voleb, že místo učení politicky agitují. Je jim podsouváno, že o životě nic nevědí a zálibu spatřují jenom v alkoholu, drogách a počítačích. Padají tam slova jako „nýmandové, zmanipulovaní blbečkové, tlupa bláznů" a podobně.

Ptám se, z jakého titulu mají studenti mlčet, srazit paty k sobě a poslušně se vrátit do lavic? Jenom kvůli tomu, že s minulým režimem (díkybohu) neměli tu čest? Proč jim má být odpíráno právo na svobodný projev, zatímco jiné skupiny obyvatel se mohou vyjadřovat vždy a ke všemu?

Vždyť v článku 18 Listiny základních práv a svobod se jasně píše, že „petiční právo je zaručeno; ve věcech veřejného nebo jiného společného zájmu má každý právo sám nebo s jinými se obracet na státní orgány a orgány územní samosprávy s žádostmi, návrhy a stížnostmi". Plně jednají v souladu s ústavními dokumenty. Navíc zde došlo k totálnímu nepochopení. Organizátoři protestu nebrojí proti výsledku voleb v Jihočeském kraji, nýbrž proti dílčímu kroku krajského zastupitelstva. V tom spočívá zásadní rozdíl, který mnozí kritici nevidí, nebo spíš vidět nechtějí.

Přetrvává úplně mylný předpoklad, že jednou za čtyři roky půjdeme k volebním urnám, vhodíme lístek a tím pro nás vše končí. Občanská společnost ovšem nemůže fungovat nárazově od voleb k volbám, ale vyžaduje dlouhodobou péči, vyžaduje zelektrizování co největšího počtu lidí. Nechme tedy studenty v jejich legitimní naivitě, ať prokážou, že nám mají co říct. V listopadu to byli právě studenti, kteří uspíšili pád socialismu.

Petr Vrchota, Jihočech, student, redaktor politologického časopisu e-Polis

Voliči rozhodli jasně

Vážení protestující studenti, měli byste mít svůj úsudek a nenechat se nikým manipulovat. Velice mě udivilo, že nesouhlasíte se jmenováním paní Baborové do funkce radní pro školství a kulturu v našem kraji. Měli byste si uvědomit, že KSČM je parlamentní stranou, která nebyla po roce 1989 zrušena, a tak se může politicky angažovat.

Navíc byste měli vzít v úvahu, že voliči v krajských volbách v říjnu 2012 rozhodli, jak rozhodli. A to je třeba respektovat. To je demokracie. Proč vám třeba nevadí, že současná vládní koalice v Praze nerespektuje výsledky voleb? Například stranu Lidem paní Peake nikdo nevolil v parlamentních volbách, a ona je ve vládě, což nerespektuje názory voličů. Stejně tak asociální politiku, kterou tady současná koalice ODS, TOP 09 a Lidem zavádí. Proč neprotestujete vůči tomuto?

Proč neprotestujete proti lichvě bank, povedených finančních společností a lichvářů exekutorů, kteří stále více a více lidí ožebračují neúměrnými lichvářskými pokutami a úroky? Proč neprotestujete proti zhoršování životních podmínek daňových poplatníků?

Asi je to z toho, že ještě moc život neznáte a že se necháte ovlivnit lidmi, kteří se zřejmě chtějí zviditelnit. Jako třeba pan učitel Rasocha z Třeboně.

Paní Baborová je učitelkou ze Strakonic, tak zná problematiku školství, ve školství pracuje celý svůj život. A že je členkou KSČM? V KSČ byly do roku 1989 přes dva miliony lidí. Tito lidé ovšem po roce 1989 převlékli kabáty a vstoupili do jiných stran v rámci kariéry. Paní Baborová má charakter, že zůstala členkou té strany, kde to již dnes neznamená prospěch, ale jenom posměch a problémy.

Pan Fischer, který kandiduje na prezidenta, byl také členem KSČ v totalitní éře. A to nikomu nevadí.

Každý režim má své klady i zápory. Měl je totalitní, ale má to i náš současný režim. Za totality jsme čekali fronty na banány, kakao, a celou řadu dalších věcí, byl to tzv. podpultový prodej, nemohli jsme nikam cestovat na západ bez povolení úřadů. A byli političtí vězni.

Dnes můžeme cestovat, ale zase většina lidí nemá peníze na cestování v této době. Dnes je dostatek věcí v obchodech, ale ne všichni mají peníze. Dřív jsme měli fronty na zboží, dnes celá řada lidí stojí fronty na úřadech práce a sociálkách, když jim firmy nezaplatí za odvedenou práci či přijdou o práci. Já osobně nejsem a nikdy jsem nebyl člen KSČM, ale jsem proti každému „honu na čarodějnice". Myslím, že by se mělo nechat paní Baborové alespoň sto dní hájení.Oldřich Kalous, Písek

Národ bez paměti

První, co mne napadlo při pohledu na výsledky komunálních voleb a následné tvoření koalic na krajských zastupitelstvech, bylo: jsme národem bez paměti. A pak zkroušené: máme pouze to, co si zasloužíme.

Hned následovala lítost a rozhořčené vypočítávání důvodů, proč nechci mít s komunisty nic společného. Ale vůbec nic! Strana, která ani neměla tolik slušnosti, aby se omluvila za to, co s touhle zemí udělala. Strana, která ukradla a promrhala tolik majetků, zmařila tolik životů. Tolika lidem ublížila a ani v nejmenším neprojevila lítost!

Strana, která stále vyznává bratrovražednou ideologii třídního boje. Strana, která se svým názvem k tomu všemu hlásí. Komunistická strana.

Možná chcete namítnout, jak bezostyšně kradou a nechávají se podplácet exponenti dnešních vládnoucích politických stran a jak čistí jsou v tomto směru právě komunisté, jak špatná rozhodnutí dělaly všechny vlády vzešlé ze svobodných voleb.

Ano, současné vládnoucí politické strany dělají chybu v tom, že někdy nechávají do úřadů a státních funkcí proniknout nečestné kořistníky.

Ano, z neznalosti a někdy nekompetentnosti, špatné informovanosti ministrů došlo k chybným rozhodnutím. Avšak stále máme demokracii a můžeme to nějak ovlivnit, vyjádřit svůj nesouhlas, zasadit se o změnu! A údajná čistota komunistů dnes, když nemají moc?

Podívejme se nejprve zpět. Což nebylo veřejným tajemstvím, jak ve prospěch svého aparátu, oné komunistické buržoazie, chceme-li použít jejich terminologie, vyvlastňovali, znárodňovali, ničili existence nevinných a kradli, vše pod záštitou příslušnosti ke straně? Myslíte si ale, že až si komunisté budou jisti svojí beztrestností, že se nebudou chovat stejně jako předtím? Že se z bývalých mocipánů náhle stanou bezúhonní, čestní občané? Jedná se přece o stále stejné komunisty!

Nevěřím komunistům ani slovo! Z jejich vítězoslavných úsměvů mě mrazí! Cožpak si, vážení spoluobčané, opravdu vůbec na nic nepamatujete? Chcete zažít znovu tu neskutečně ubíjející vládu prostřednosti?

Pamatujte, komunistická strana, ať dnes vystupuje jakkoliv, je stranou totalitní!

Luboš Vinš, Blatná

Kdo mění minulost, nemůže vést školství

Školství má vést žena, která o českém školství prohlásila: „V dětech je systematicky pěstována nenávist, a to dokonce za přispění státních orgánů. Je negativizována minulost a naopak se hledají omluvy pro zvěrstva, jež poškozovala společnost." Dále píše paní Baborová: „Do škol jsou zváni pamětníci, kteří jsou plni nenávisti, a přitom nikdo nezkoumá, proč třeba měli v minulosti problémy se zákonem". Paní Baborová, jestli víte, co je to stud, styďte se. Můj otec seděl v letech 1953-1967 v nejhorších koncentračních táborech této země Jáchymov, Bytíz, Leopoldov, Mírov a další. Z 25letého atleta se vrátil 40letý invalida, s TBC, amputovanými prsty na noze, se srdcem zničeným několika infarkty. A to jen proto, že nesouhlasil s popravou Milady Horákové, kritizoval vraždu faráře Toufara a jako bonus od komunistů, že prý měl vysílačku ve věži kostela a byl tak agent Vatikánu.

Michael Sekyrka, Písek