„Suchovrbenské náměstí je fakt odporné místo. U zastávky poničený špinavý prodejní stánek, který se stal z druhé strany wc, kde by spíš vážně byly lepší dětské atrakce a třeba hřiště. Prostor kolem bývalého kina Mír je fakt hrozný, chátrá a srocuje se zde místní chátra,“ tak popisuje na facebooku Ivana Hlaváčová lokalitu, která má doznat proměny.

Letošní předávání cen Spokojený zákazník Jihočeského kraje.
Cenu Spokojený zákazník Jihočeského kraje letos převzalo 17 podnikatelů

Nadační fond Jihočeské naděje nabídl stavební průmyslovce možnost navrhnout novou podobu tohoto nevzhledného veřejného prostranství a obdobného před KD Vltava. Poprvé studenti řeší reálnou situaci.

Pro čtvrťáky je náměstí v Suchém Vrbném maturitní prací. Adam Kořínek popisuje, co zjistili anketou: „Studenti by si rádi sedli, dali si něco dobrýho a pokecali s kámoši či před školou se ještě něco doučili. Důchodci se jen chtějí dostat na točnu, nemoknout tam a nebýt přepadeni. Pracující požadovali snadný přístup k zastávce, poukázali na rozbité chodníky.“ To vše vzal Adam v potaz a na-vrhuje prosklenou kavárnu kruhového půdorysu překrytou až k patě plachtou. Velké nástupiště s prostranným přístřeškem a oblé cestičky, jež strnulé prostředí rozpohybuje. Je nutné renovovat objekt Albertu a kina. Petr Kováč chce prostor uspořádat tak, aby se lidé dostali blíž k přírodě. Na hlavních cestách navazuje na chodníky sezení, meandrické tvary cestiček přimějí chodce zastavit se v parku a strávit víc času v přírodě mezi stromy, květinovými záhony. Plánuje nový objekt s funkcí čekárny, kavárny, čítárny a budovu zastávky.

Řidiči pracují od půl šesté ráno, v devět mají naloženo a vyjíždí všemi směry. Před Vánocemi se někteří z nich vracejí i v deset večer.
OBRAZEM: Doručování balíků není pro třasořitky

O návrzích můžete diskutovat a své vlastní formulovat na facebooku a webu Deníku.