Tereza z Davle bydlí a tvoří od roku 2012 v Českém Krumlově, kde se i cítí doma. Ze začátku měla probléms plachostí Jihočešek. „Hodně se styděly a nechtěly se svlékat, byly opatrné,“ vzpomíná. Tenkrát proto fotila hlavně profesionální modelky. Vše prolomila výstava Neue Mädchen, která byla k vidění v Alšově jihočeské galerii před třemi lety. „Pak jsem měla zahlcený mail nabídkami na focení. Objevila jsem tak pár krásných holek,“ říká.

Tereza z Davle se nestydí při focení nahých žen. „Je to moje práce,“ krčí rameny a uznává: „Vnímám ale stydlivost dam.“ Nikdy na ně netlačí. „Nenutím je do póz, ani jim drsně nenakazuji, aby se svlékly. Hodně jsem fotila akty jako mladá. Dnes mi přijde zajímavější, když si nechají košili, nebo se vynořují z vody a je tam nějaké tajemství,“ vysvětluje fotografka.

Jak vnímá ženskou krásu? „Opakovaně se mi stalo, že jsem vybrala krásné holky, ale chemie mezi námi neproběhla, vznikly hezké fotky, ale nevyzařovaly nic,“ vzpomíná Tereza z Davle. Jde prý o charisma. „Dokonalost není až tak zajímavá, i když mužům se to možná líbí,“ myslí si. Nehledá superštíhlost a plachost vůbec nevadí. „Na fotkách to vypadá dobře,“ vysvětluje umělkyně.

Tereza z Davle se před objektiv staví také sama sobě. „Potřebuji promofotky a před fotografem se stydím,“ usmívá se. Mezi 18. a 37. rokem se dokonce sama fotila na své narozeniny. „Měnila jsem vlasy, hubla, tloustla. Dělám si portréty,“ přiznává a uznává, že by z toho mohl být zajímavý materiál pro další výstavu.

Kromě toho pracuje i s muži, ale nikdo je prý nechce vystavovat. Je to s nimi jiné? „Jsou k sobě kritičtější než ženy, před focením třeba cvičí,“ prozrazuje na pány.

V Českém Krumlově, který ji inspiruje, fotí v ateliéru. Nyní čeká, až bude hezky, aby vyrazila ven. Ráda fotí modelky v noci třeba u lamp. Často ale ruší „čumilové“. Stejně tomu je při focení v řece. „Jak vidí nahou holku, připlují blíž,“ říká fotografka. Její dílo vzniká však všude po jihu Čech. Některé snímky pořídila například i v centru Budějc.