„Je to mnohaletá tradice, celý týden až do neděle nabízíme svatomartinské menu,“ říká Blanka Macháčková. „Letos je v nabídce předkrm husí játra v sádle, polévka, tradičně je husí kaldoun a hlavní chody máme dva. První je čtvrtka husy, oboje zelí, oboje knedlíky, domácí houskové nebo škvarkové bramborové. Druhá verze je odlehčená bez knedlíků a zelí se špenátovými kroupami. A jako dezert svatomartinské rohlíčky, ořechové, povidlové makové,“ přiblížila menu spolumajitelka Solidní šance.

„Na zapití podáváme naše hlubocké pivo, pivovar je součástí naší budovy, nebo Svatomartinské víno od rodinné firmy Víno Hruška, jsou to vinaři, kterým jsme věrni dvacet let,“ říká Blanka Macháčková.

Přišla i gymnastická naděje

Zájem zákazníků o svatomartinskou husu je velký. „Každoročně máme předem téměř vyprodáno. Vítáme, když si hosté udělají rezervaci předem, aby se na ně dostalo. Většinou máme stálé zákazníky, každoročně chodí celé rodiny,“ doplnila Blanka Macháčková.

Svatomartinská husa. Ilustrační foto.
Kolik dáte za husu? Ptali jsme se na jihu Čech, v Rakousku i Německu

O víkendu si na husu zašla i velká naděje nejen jihočeské sportovní gymnastiky Adina Kubičková. Dvojnásobná mistryně republiky, která závodí za TJ Merkur a v sobotu získala zlato i v soutěži družstev v Jindřichově Hradci. „Je to už rituál, před závody sem vždy zajdeme na tatarák,“ uvedla maminka Karla Peldová a připojila, že svatomartinské menu je pro mladou sportovkyni i odměnou za poslední úspěch.