S 300 tábory jsou Jižní Čechy druhým nejčastějším sídlem táborníků hned po Vysočině. „Protože máme téměř nejvíc táborů a nejméně hygieniků, kteří provádějí jejich kontroly, řídí se ostatní kraje námi,“ vysvětluje hygienička Marie Nosková. Letos musí spolu s dalšími 12 hygieniky zkontrolovat třetinu všech táborů v kraji. „Kvůli koronaviru jich chceme zkontrolovat přes sto,“ doplňuje.

Zatím se stihli podívat na 60 táborů a uložit dvě pokuty. „V obou případech jsme pokutovali za nedostatečnou zdravotní dokumentaci dětí, která je povinná,“ sdělila hygienička. Letos se musí hygienikům nahlašovat i tábory do třiceti dětí, což je novinka v souvislosti s pandemií. „Díky tomu evidujeme dvojnásobný nárůst těchto malých táborů oproti minulému roku,“ doplnila Marie Nosková.

Kromě zdravotní dokumentace se záznamy o očkování dětí a potvrzení rodičů o bezinfekčnosti přibyl ještě požadavek o doložení, že se děti v posledních 14 dnech nevrátily ze zahraničí. Celkově nejvíce táborů je na Jindřichohradecku, nejméně na Prachaticku.

Včera zavítali hygienici i na Rachačky na Českobudějovicku, kde letní tábor pro děti od šesti do patnácti let pořádá oddíl Cassiopeia. Každoročně tam vyjíždí okolo 40 dětí, letos jich však nakonec zůstalo 29.

Ilustrační foto.
Dětské tábory pod lupou. Jak dopadají kontroly hygieniků?

„Rodičům se psalo, že pokud by se na táboře vyskytla nákaza, tábor bez náhrady rušíme a děti půjdou do karantény. V souvislosti s tím ubylo několik dětí“ vysvětlil hlavní vedoucí tábora Pavel Bouda. Z nejistoty ohledně počtu dětí museli měnit program.

MÍSTO PIRÁTŮ POHÁDKY

„Původně jsme chtěli dělat piráty, ale v dubnu jsme to předělali na pohádkový svět. Neměli jsme jistotu, že někteří pojedou, a tak by nám na celotáborovou hru mohly chybět role,“ vysvětlil Pavel Bouda.

Doporučené množství desinfekce se na tábor získat podařilo. „Desinfekce visí všude. Nejtěžší bylo proškolit děti o tom, co s ní mají a nemají dělat,“ zasmál se hlavní vedoucí.

Peníze. Ilustrační snímek.
Sázkařka z Budějovic za 260 korun vyhrála dva miliony

Velkou úlohu současná doba klade na táborového zdravotníka. Právě na něm je v případě podezření nákazy, aby zajistil komunikaci s rodiči a informoval hygieniky. Podle zdravotnice Nely Tollingerové podobné nesnáze zatím řešit nemuseli.

NESMÍ UKLÍZET ANI VAŘIT

„Jednomu dítěti bolela hlava, ale zvýšenou teplotu nemělo,“ řekla studentka medicíny, která dělá zdravotnici prvně.

Nově dětem na táborech v souvislosti s opatřeními proti koronaviru odpadají povinnosti společného úklidu. „Děti smí uklízet pouze vlastní stany nebo chatky, nesmí vypomáhat ani při přípravě pokrmů,“ vysvětlila ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

Nejčastější prohřešky dělají táborníci podle hygieniků hlavně ve stravování a skladování potravin.