Energetický regulační úřad (ERÚ) oznámil, že prověřuje cenu tepla, za kterou ho v roce 2015 prodávala táborská teplárna. Na konci bude jasné, zda nařídí, aby část peněz odběratelům vrátila. Škodu ale zatím ERÚ nepotvrdil, ani nevyčíslil.

Starosta Jiří Fišer vidí vyřešení záležitosti v řádu několika let. Předpokládá, že v případě potvrzení pochybení, se teplárna bude soudně bránit.

„Zatím ještě nevíme, zda k chybě došlo, ale již se proces interpretuje tak, že se stal průšvih. Zatím se nestal,“ varuje starosta před rychlými soudy.

Na nových dnech zpřístupnění se dohodly Úřad vlády s Národním muzeem. Vše vypukne od 6. dubna.
Benešova vila bude lidem více přístupná

Ředitel Teplárny Tábor Tomáš Paur uvedl, že v názoru na věc se s úřadem rozcházejí. „Teď dokládáme správnost našeho postupu a vše si budeme vzájemně vysvětlovat, neboť se lišíme v názoru na to, co je elektřina vyrobená v souvislosti s dodávkou tepla,“ říká ředitel s tím, že v ceně gigajoulu se odrážejí jak náklady na výrobu tepla, tak elektřiny, neboť obě komodity v podstatě současně vycházejí z jednoho zdroje.

Výrobce však musí dodržet správný poměr. A ten je nyní podle Tomáše Paura předmětem zkoumání, byť stanovenou cenu od ERÚ měli jako každý rok předem schválenou.

Nemocnice Tábor.
Nemocnice pořídí nové CT za 13 milionů

KOTLE SE NEZASTAVÍ
I kdyby došlo na ten nejčernější scénář a výrobce by musel vracet miliony korun a ekonomicky by situaci nebyl schopný přežít, kotle se nezastaví. Podle Ondřeje Semeráka, jednatele Bytesu (společnost zajišťující mj. správu a údržbu nemovitostí) by správu nad teplárnou převzal ERÚ, a zároveň by hledal nového majitele.

Všichni odběratelé tepla za rok 2015 mohou u úřadu do 9. dubna uplatňovat nárok na případné odškodnění. O peníze by ale nepřišli ani ti, kteří se nepřihlásí. Řádově jde o 200 odběratelů. Vedle Bytesu by mezi poškozenými byl i Jihočeský kraj, jenž má v Táboře svoje střední školy nebo nemocnice, a další firmy a společenství vlastníků bytů.

Bechyňská brána v Táboře.
Bechyňská brána letos nové návštěvníky nepřivítá

ŠKODA MŮŽE JÍT DO DESÍTEK MILIONŮ
„Jen pro Bytes by mohlo jít o škodu v desítkách milionů korun. Pokud se prokáže, bude zřejmé, že vznikla i v následujících letech,“ naznačil Ondřej Semerák, který v prověřovaném roce teplo nakupoval za 503,18 korun bez DPH.
Tomáš Paur o výši škody v tuto chvíli nechce spekulovat. „Myslím, že to je na znalecký posudek. Nikdy jsme podobný problém neměli, každoročně rozbor ceny úřadu dokládáme. Naším úkolem je teď obhájit naši pozici,“ vysvětlil.

Významným akcionářem teplárny je i Tábor. Starosta Jiří Fišer upřesnil, že případnou prohrou ve sporu a tím pádem ekonomickým oslabením společné firmy, by město zřejmě přišlo o podíl ze zisku. Ten se pohybuje kolem tří až čtyř milionů, což pro Tábor není rozhodná suma. Město ale nese i podíl na stanovení ceny tepla. „Samozřejmě, na ceně musí být shoda akcionářů,“ potvrdil starosta a dodal, že ale neměli důvod navrhovanou cenu vetovat.
Teplárna ročně prodá v průměru 420 tisíc gigajoulů tepla a její zisk se pohybuje kolem osmi až deseti milionů.

Rekonstrukce kanalizace v Husově ulici se dotkla i hlavní dopravní tepny v Táboře. Práce pokračují i v nepříznivém počasí.
OBRAZEM: Na Budějovické ulici v Táboře už je těsněji