Vždy si přivydělal nějakou korunu a byl spokojený, byť odměna nikdy nebyla vysoká. Letos ho ale rozčílilo navýšení odměny pouze pro některé členy komise: předsedu a zapisovatele. A tak do celé republiky rozeslal petici za zvýšení odměn pro všechny členy komisí.

„Přišlo mi to hodně nefér vůči kolegyním. Teď už nám chodí oskenované archy s podpisy z celé republiky a v této chvíli máme odhadem již 6500 petentů,“ naznačil, jakou sklízí podporu.

Nejstarší volička Augusta Šťastná.
Augusta Šťastná volila ve svých téměř 104 letech

Běžný člen komise dostal za první kolo prezidentských voleb 1300 korun. Stejně jako při parlamentních v loňském roce. Zapisovatelům a předsedům se ale nyní odměna zvedla o pětistovku. Za druhé kolo pak všem komisařům, kteří absolvují obě klání, shodně přibudou v kapse ještě dvě stovky. Běžný člen si tak přijde na 1500 korun, což je na hodinu 41,67 koruny. Hodina zapisovatele má sazbu 61,11 koruny a předsedové dělají za 63,89 Kč na hodinu. Patrik Koranda v petici navrhuje, aby hodinová sazba začínala minimálně na stovce. Nízká odměna totiž podle něj především v malých obcích již neláká ani mladé brigádníky.

Ve volebním okrsku v církevní základní škole na českobudějovické Rudolfovské třídě dávali voličům na výběr i hlasovací lístek náhradníka Pavla Fischera.
Dva prezidentští kandidáti v Budějovicích nestačili

Nejde mu ale jen o výši odměny, svou iniciativou se snaží ministerstvo vnitra přesvědčit, že změnu si v 21. století zaslouží i způsob hlasování. „Každopádně jsem pro elektronický způsob hlasování. Když tímto způsobem mohou volit v Estonsku, proč by to nešlo u nás,“ je přesvědčený, že bezpečnost a regulérnost voleb lze zajistit i při hlasování z obývacího pokoje.
Podpořit odměňování komisařů můžete během volby přímo ve vašem okrsku. Petice Patrik Koranda rozeslal datovými schránkami na všechny úřady v republice. Většinou jsou k dispozici na chodbách.