Sedm z nich navštívilo Gymnázium Jana Valeriána Jirsíka v Českých Budějovicích, aby rozšířili obzory místním studentům třetího ročníku.
Není to však jejich jediná zastávka v Českých Budějovicích, tento týden pomáhají 
s vyučováním i na Česko-anglickém gymnáziu a příští týden navštíví Obchodní akademii.

Díky tomu, že každý ze stážistů pochází z jiné země, nabízí se českobudějovickým studentům jedinečná možnost procvičit si angličtinu a dozvědět se zajímavosti z exotických kultur. Jedním ze zahraničních hostů je i Omar Farghal, který přijel z Egypta.

Jak se vám v Českých Budějovicích líbí?
Je to nová zkušenost v mém životě a musím říct, že se mi tu opravdu líbí. Lidé mi tu pomáhají a studenti jsou moc fajn, opravdu se tu cítím dobře.

Byl jste se už podívat po památkách ve městě?
To víte, že jsem už na prohlídce byl. Centrum je krásné, tohle u nás doma neuvidím. Jenom jsem měl trochu problémy s počasím, občas je tu teplo, občas zima, takže jsem nevěděl, co si mám na sebe vzít (smích). V Egyptě to máme mnohem jednodušší, tam je teplo pořád. Ale jinak je tu nádherně, máte krásnou řeku. Pokud budu mít více času, určitě chci město poznat ještě více.

Jak se vám pracuje se studenty?
Velmi dobře, až jsem sám byl překvapen, jak lehce se spolu ve všem domluvíme. Studenti si očividně náš program užívají, což mi dělá obrovskou radost. Místní mají velký zájem o detaily z naší kultury 
a pro mě je velká čest, že je můžu se vším, co je zajímá, seznámit. Ale stejně je učení pro mě pořádná škola.

Existují mezi vámi a studenty nějaké jazykové bariéry?
Víceméně ani ne, to důležité si vždy nějakým způsobem řekneme. Je vidět, že mají skvělého učitele angličtiny. Občas se je také snažím naučit něco málo arabsky, na oplátku mě oni učí nějaká česká slova. Doufám, že si 
ze mě nedělají legraci a neučí mě něco neslušného. 
(Smích)

Byl jste někdy v minulosti na podobném programu, nebo je toto vaše první zkušenost?
Je to můj první výjezd do zahraničí. V České republice už mám za sebou návštěvu Třebíče, Českého Krumlova
a Moravských Budějovic 
a za dvě hodiny odjíždím do Vídně navštívit svého strýcem. Ale jinak jsem zatím na žádném podobném výjezdu nebyl, o to víc si to tu užívám. Trochu jsem se toho předem bál, ale zjistil jsem, že vůbec nebylo proč.

Chystáte se navštívit i jiné 
země v Evropě?
Moc rád bych se podíval do okolních zemí, jako jsou například Německo, Rakousko nebo Maďarsko, ale v nejbližší době budeme s kolegy zůstávat v Českých Budějovicích. Tento a příští týden máme program na dalších dvou školách.

Jak dlouhý je váš program v České republice?
Přijeli jsme 10. září a budeme tu dohromady pětačtyřicet dní. Už jsme viděli několik měst a kolegové si to v nich užívali. V Třebíči ochutnávali pivo a víno a moc si na něm pochutnali.Obzvlášť můj turecký kolega si oblíbil místní pivo. Já musím kvůli své náboženské víře zůstat o limonádě, ale ani mi to tolik nevadí.