Fotografie ze zažloutlého alba Budějovic pořídil či nasbíral Jiří Dvořák z Rožnova (1924 - 2004), železničář a velký nadšenec do historie města. Jeho sbírka je uložena ve Státním okresním archivu České Budějovice. S laskavým svolením archivářů fotografie publikujeme. 

V Krajinské místo obchodu Zimmerhansla stojí banka, ulicí už nejezdí povozy, v Masnejch se neprodávají sardinky, sýry a konzervy ani tu není cedule "Zastávka dle potřeby": 

Masné krámy, 1910. Foto ze sbírky fotografií a pohlednic Jiřího Dvořáka poskytl Státní okresní archiv České Budějovice.
Takhle vypadaly Budějce. U Masnejch byla "zastávka dle potřeby"

Černá věž měla věžného Františka Schestaubera, který na ní i zemřel. Uvidíte jeho rodinu i pohřeb, zabírání zvonů nacisty, věž pod lešením při generální opravě v letech 1982 až 1985 i snímání pozlacené kopule.

Snímání pozlacené makovice, září 1982. Foto ze sbírky fotografií a pohlednic Jiřího Dvořáka poskytl Státní okresní archiv České Budějovice.
Takhle vypadaly Budějce. Černá věž pod lešením, bez kopule a pohřeb věžného

V Hroznovce parkovaly kočáry s koňmi, kde byla také půjčovna kazet, prodejny Hospodyňka a Lověna a Václav Novák provozoval "obchod vínem ve velkém i v malém". 

Hroznová ulice. Bourání domů pro stavbu spořitelny, nyní banky. Foto ze sbírky fotografií a pohlednic Jiřího Dvořáka poskytl Státní okresní archiv České Budějovice.
Takhle vypadaly Budějce. Lověna, Hospodyňka a půjčovna kazet v Hroznovce

Uvidíte jízdu na krách slepého ramene, bělení prádla u řeky, výrobu provazů na nábřeží, trh s porcelánem na Piaristickém náměstí nebo umrlčí komoru v klášterní zahradě.

Shromaždiště lidských kostí při archeologickém výzkumu bývalého hřbitova. Foto ze sbírky fotografií a pohlednic Jiřího Dvořáka poskytl Státní okresní archiv České Budějovice
Takhle vypadaly Budějce. Trhy s babičkami v zástěrách, lebky na Piarisťáku

Na Malši parkovaly vory, bouraly se městské hradby, na nábřeží se konal městský trh a u slepého ramene parkovaly  žigulíky a embéčka. A před Džin barem v Panské stály plastové židličky.

Pohled ze střechy banky na Přední mlýn a dále ke Čtyřem Dvorům, 1993. Foto ze sbírky fotografií a pohlednic Jiřího Dvořáka poskytl Státní okresní archiv České Budějovice
Takhle vypadaly Budějce. Nebyl tu Klika ani hotel Budweis, zato stála Manda

Rudolfovská se jmenovala třída Rudé armády, byla dlážděná, parkovaly na ní octavie a tatrovky a stála u ní budka s policistou. 

Třída Rudé armády, dnes Rudolfovská, domy č. 1 a 3, první zleva bývalý hostinec U Brabců. Foto ze sbírky fotografií a pohlednic Jiřího Dvořáka poskytl Státní okresní archiv České Budějovice.
Takhle vypadaly Budějce. Víte, kde byla třída Rudé armády?

Budova banky v Krajinské stála za pozornost vždycky. Má ozdobné komíny, sovy, lvy, zobající ptáky, muže v krojích i kentaury a na fasádě najdete vyobrazený dům, který na místě stál kdysi. 

Oprava fasády banky. Foto ze sbírky fotografií a pohlednic Jiřího Dvořáka poskytl Státní okresní archiv České Budějovice.
Takhle vypadaly Budějce. Banka má sovy, kentaury i vyznamenané zedníky

V Žižkově ulici stával zemědělský sklad a obchod koloniální, v bývalém schwarzenberském paláci sídlil okresní výbor strany a budova Pozemních staveb teprve začínala růst. Zmizela Šlajferna, ale "Černý koníček" je věčný.

Hotel Grand po generální opravě a pohled do Žižkovky a na autobusové nádraží. Foto ze sbírky fotografií a pohlednic Jiřího Dvořáka poskytl Státní okresní archiv České Budějovice.
Takhle vypadaly Budějce. Šlajferna už není. Ani kočičí hlavy v Žižkovce