„Byly jsme na mistrovství světa v Portoriku," vracejí se k vrcholu sezony roku 2015.

Domů si přivezly dvanácté místo a kopici nových zkušeností. „Viděly jsme, jak to chodí ve světě, jak hrají volejbal nejlepší družstva," přikyvuje Eva Valentová. „Nikdy před tím jsem neviděla hrát třeba Brazilky, Číňanky, z tohoto pohledu to pro nás bylo super," doplnila Daniela Černá.

Další z mnoha volejbalových putování zavedlo v roce 2015 Jihočešky do Gruzie. „Olympijské hry mládeže byly fajn, ale sportovně se nám moc nepovedly. Největším plusem bylo, že jsme si užily atmosféru olympiády a navštívily jsme i další sporty." Je pravda, že Češky v Tbilisi velkou díru do světa neudělaly. Daniela Černá ale říká docela sympaticky: „I porážky se počítají, také z nich se dá něco vzít pro další kariéru."

Ta větší, Daniela, je na volejbalovém kurtu platná především v útočných činnostech. Ta menší, Eva, odchovankyně volejbalového klubu Třebín, ohromuje zase jako libero mrštností v poli. Díky Kabelkovému veletrhu Deníku si opory českobudějovického týmu ČEZ vylepšily speciální vybavení na odborné volejbalové tréninky.

V roce 2016 by rády uspěly na kvalifikaci pro mistrovství Evropy, která se odehraje v Dánsku. „Pokud se nám podaří postoupit, tak by se závěrečný turnaj evropského šampionátu odehrál na Slovensku," naznačují talentované Jihočešky, že i příští rok budou mít pořádně „rozcestováno." Ostatně už 26. prosince je čeká přesun na pětidenní přípravný turnaj MEVZA, který organizátoři ještě letos uspořádají v Maďarsku.

Co přejí všem sportovcům Jihočeského kraje do roku 2016? „Hlavně zdraví," reaguje okamžitě Eva. Daniela souhlasně přikyvuje.

Letos si prošla zdravotními peripetiemi s bolavými zády. Dobře ví, jaké to je, když sportovec nemůže dělat, co by chtěl: „Ať se nikomu nic nestane, ať jsou všichni zdraví, návraty sportovců bývají totiž hodně těžké. Je hrozně ubíjející, když nemůžete nic dělat, tak strašně byste třeba chtěla, ale zdravotní potíže vám nedovolí začít hned hrát váš sport. Přejeme všem sportovcům, aby takovéto problémy nemuseli v roce 2016 vůbec řešit."