Dlouhé roky bylo na rohu českobudějovických ulic Jírovcovy a Riegrovy květinářství, pak rok obchod se zbožím různým a teď se křižovatkou line vůně dršťkové polévky, čerstvé šunky nebo taliánů. Právě taliány, známá, ale přitom málo vyráběná varianta různých ošpejlených řeznických produktů, reprezentují dobře nového nájemce, firmu Číhalovo lišovské uzeniny. Podle Hany Číhalové jde o novinku, která se vyrábí podle staré receptury. "Děláme je měsíc, v Lišově na jatkách," říká Hana Číhalová a doplňuje, že je důležité dodržovat správný podíl hovězího masa, bůčku, vepřové kýty a koření.

V nárožní prodejně jsou řezníci dva týdny. "Ještě chceme dodělat zázemí," říká nad pulty s různými druhy masa a uzenin Hana Číhalová. "Budeme mít ještě chlebíčky," naznačuje, kam se chystá rozšířit produkci. Na Velikonoce se například bude prodávat i syrová směs na sekanou. "Loni jsme jí prodali půl tuny na všech prodejnách. Lidé si ji berou i do mrazáku. Já ji tam dávám taky," poznamenala Hana Číhalová s tím, že v Českých Budějovicích mají ještě prodejnu v Lidické třídě. Další pak v Třeboni a Ledenicích. V Lišově jatka a výrobu i prodejnu.

Rodinný podnik

Firma je pravým rodinným podnikem. Zakladatelem je Petr Číhal. "Manžel je kovaný řezník," usmívá se Hana Číhalová, manželka a spolumajitelka a doplňuje, že Petr Číhal je v oboru vyučen. "Já jsem řeznice praxí," dodává vyučená cukrářka a pekařka. "Výroba začíná v jednu ve dvě ráno začátkem týdne. Jinak to nejde. Teplou sekanou jinak na ty krámy nedostanete," popisuje i dnes náročné zákulisí tradičního řemesla Hana Číhalová. Ve firmě pracuje i sestra zakladatele Dana Marešová. "Od hovězího, vepřového dokážeme sehnat úplně všechno, oháňku, býčí koule, morkové kosti," vypočítává Dana Marešová a poukazuje na vlastní jatka Číhalů. Vzápětí zájemci přes pult potvrzuje, že je možné objednat si i kachní prsa. "Ještě nás tu neznají, stále chodí noví zákazníci," říká Dana Marešová.

V budějovické restauraci Karla IV. skončil dosavadní nájemce posledního února 2023.
Na oběd nebo chlebíčky ke Karlovi už nezajdete. Restaurace u náměstí zavřela

Ale jsou i lidé, kteří už přišli několikrát. "Já jsem tu furt. Jsem masožravec a líbí se mi, jak to děláte," vyznává se Zdena Kolářová, která dlouhé roky vedla nedalekou cukrárnu. "Obchodu se musí sloužit," připojuje svou zkušenost i ocenění pro "kolegy" za pultem. Vzpomíná ale také na květinářství, které v prostorách na rohu dlouho sídlilo. "Do květinářství jsem chodila pořád," připomíná oblíbený obchod Zdena Kolářová.

Hlavně aby chutnalo

A co se nejvíc prodává v nové prodejně řeznické? "Tady zatím uzeniny," říká Hana Číhalová. "Je to prodejnu od prodejny různé. V Třeboni jde všechno. Hlavní je, aby lidem chutnalo," zdůrazňuje Hana Číhalová. A přece najde výrobek, který univerzálně trochu vyčnívá. "Špekáčky. Od začátku jsou oblíbené. V létě je nestíháme ani vyrábět, kolik se jich prodá," říká Hana Číhalová.

Klasika. Kynuté koláče. Tady je ale najdete i originálně ozdobené.
To si dám. V Kavárně Matice neodoláte šarlotce, mrkváči ani obyčejné buchtě

Tradičních řeznictví jinak v centru nebo širším centru Českých Budějovic spíše ubývá. Postupně padly známé podniky U Vola za katedrálou, prodejna Jatek Hradských na náměstí Přemysla Otakara II., bufet v ulici Dr. Stejskala nebo řeznictví Františka Ciglbauera na Palackého náměstí. Objevily se ale třeba nové pizzerie. A uzeniny v centru stále dostanete mimo jiné v prodejnách El Gusto v Piaristické nebo ESO v Krajinské ulici.