Cílem výstavy je podle Lenky Vohradníkové z pořádající Jihočeské hospodářské komory (JHK) napomoci rozvoji vztahu současných dětí k technice. „Akce je pro účastníky zdarma. Vítáni jsou děti předškolního věku, ale i náctiletí. Připraveni jsme na mateřské, základní i střední školy a samozřejmě uvítáme rovněž rodiče," pozvala Lenka Vohradníková.

Její kolegyně z JHK Helena Halabicová doplnila, že účastníci výstavy dostanou možnost poznat svět techniky prostřednictvím hry. „Nečekejte pouhou výstavu exponátů. Každý si je může vyzkoušet, osahat, zkrátka zažít techniku na vlastní kůži," nalákala Helena Halabicová.

Na výstavě se budou prezentovat téměř tři desítky jihočeských škol a firem, mezi nimi i Jihočeská univerzita nebo Vysoká škola technická a ekonomická, ale také významné strojírenské podniky.

K vidění bude například letecký motor, fyzikální experimenty, elektromobily, termokamera, šlapací kola, elektrické motokáry, kolejiště a lokomotivy, stavebnice Merkur a Lego nebo 3D scan, lisovací zařízení a také laserová optika. Pro příchozí organizátoři připraví i různé kvízy, bludiště, šachy a další soutěže. „Při nich si zájemci mohou vyzkoušet své znalosti i zručnost a také objevovat přírodní zákony," upřesnila Helena Halabicová.

Akce se zúčastní i studenti a kantoři Střední odborné školy strojní a elektrotechnické Velešín. Ředitel školy Milan Timko si od zážitkového dne pro děti i rodiče na českobudějovickém výstavišti slibuje, že se zvýší zájem mladých lidí o studium technických oborů.

„Každý dnes chce být manažerem, ekonomem nebo ředitelem banky," řekl Milan Timko. „Přitom naše absolventy na úřadech práce nenajdete. Díky svému vzdělání mají u zaměstnavatelů velmi dobré uplatnění," doplnil.