Policejní prezident Tomáš Tuhý uvedl, že policie nechce nic podcenit a je stále v pohotovosti. „Sebemenší signál si nemůžeme dovolit brát na lehkou váhu," řekl s tím, že zvýšený policejní dohled platí především na letištích s mezinárodním provozem, vlakových nádražích a dalších rizikových místech.

Jaderná elektrárna Temelín patří obecně k nejpřísněji střeženým objektům nejen na jihu Čech, ale v celém tuzemsku vůbec. V návaznosti na útoky v Paříži se v sobotu stupeň její ochrany ještě zvýšil, což potvrdil Marek Sviták, tiskový mluvčí Jaderné elektrány Temelín Skupiny ČEZ. „Přijali jsme soubor opatření, který je pro podobné situace připraven a týká se například monitoringu okolí elektrárny," sdělil mluvčí.

Marek Sviták doplnil, že aktuální bezpečnostní stupeň v Temelíně neplatí poprvé. „Dosud jsme podobná opatření přijímali hned několikrát. Naposledy to bylo po útoku na redakci Charlie Hebdo začátkem letošního roku," řekl.

Elektrárna má k dispozici řadu fyzických bariér. Na nepřetržité ochraně navíc spolupracuje hned několik subjektů včetně bezpečnostních složek státu. „Navíc armáda i policie si společně s námi ochranu elektrárny pravidelně procvičují," doplňuje Marek Sviták.

Římov dodává kraji nejvíce pitné vody

Teroristé ve svých vyjádřeních pohrozili i zničením zdrojů pitné vody. Tu jižní Čechy nejvíce získávají z vodní nádrže Římov, která tvoří šedesát procent veškerých zdrojů v kraji. Na vodním díle jižně od Českých Budějovic tak rovněž platí zvýšená bezpečnostní opatření. Státní podnik Povodí Vltavy je podle vyjádření mluvčího Huga Roldána zavedl na všech vodních dílech, která spravuje. „Zvýšený dozor byl z rozhodnutí generálního ředitele Petra Kubaly zaveden už během uplynulého víkendu bezprostředně po teroristických útocích," informoval mluvčí.

Zvýšená opatření mají podle něj platit až do odvolání. „Z pochopitelných důvodů je ale nemůžeme více konkretizovat," dodal Hugo Roldán z oddělení styku s veřejností Povodí Vltavy.

Kromě Římova pak pitnou vodu v regionu tvoří dále podzemní voda z Dolního Bukovska a rovněž voda z nádrží Landštejn, Majdalena a Halámky, částečně také voda z řeky Otavy a dalších nádrží či podzemních vrtů.