Ostraha k tomu používá stejné vybavení a metody jako Policie ČR. Julius Sabó, manažer fyzické ochrany Temelína a Dukovan popsal, že v jaderných elektrárnách společnosti ČEZ platí nulová tolerance na alkohol i jiné návykové látky.

Sankce za porušení těchto závazných bezpečnostních pravidel jsou vskutku přísné. 
V krajním případě mohou vyústit v doživotní zákaz samostatného vstupu do areálu obou českých jaderných elektráren. Ten by pro zaměstnance pochopitelně představoval zcela zásadní komplikaci, která by ve své podstatě zřejmě vedla k ukončení pracovního poměru.

„Dodavatelské firmě navíc hrozí pokuta až 25 tisíc korun. U řidičů se automaticky povolává Policie ČR," upozorňuje Julius Sabó a dodává, že drtivá většina zaměstnanců 
si je těchto možných rizik dobře vědoma.  Pomocí speciálních testerů umí ostraha elektrárny určit nejen přítomnost drog v těle, ale i konkrétní látku. Kontroly zavedla od dubna a zatím vedení elektrárny nemuselo řešit žádný případ, kdy někdo tuto povinnost porušil.

Na rozdíl od drog se testy 
na alkohol provádějí v Temelíně již od začátku provozu. 
V průměru u 20 až 30 lidí denně.  Trochu paradoxní je, že 
k častějším namátkovým kontrolám přistupuje ostraha v době odstávek. Jen za srpen jich uskutečnila přes 900.

Pracovníci ochranky mohou vyzvat ke kontrole každého, kdo vchází do areálu elektrárny. Tedy nejen zaměstnance a dodavatele, ale také běžné návštěvníky. Skutečností je, že prověrky na přítomnost návykových látek jsou v drtivé většině případů negativní. Pozitivní výsledky mívá pouze několik málo jednotlivců.

„Ročně se jedná o jednotky případů. Většinou jde o lidi, kteří v elektrárně pracují krátce, pravidla nemají pod kůží a podcení zbytkový alkohol," vysvětlil Julius  Sabó. Mluvčí Temelína Marek Sviták doplnil, že  od začátku roku uskutečnila ostraha elektrárny přes 8000 zkoušek na přítomnost návykových látek.

„Pouze deset kontrol 
na alkohol bylo pozitivních. Přítomnost drog testy neprokázaly ani v jednom případě," poznamenal mluvčí  s tím, že zaměstnanci se mohou podrobit i preventivním zkouškám. Ty jsou anonymní a nijak 
se neevidují.  Pracovníci elektrárny k nim přistupují tehdy, když mají při příchodu do práce podezření, že by mohli být „pod vlivem". Pokud tomu tak skutečně je, nejschůdnějším řešením bývá žádost 
o jednodenní dovolenou.

O přísném režimu se ví 
i v okolí elektrárny, což nedávno pro ČTK glosoval starosta Temelína Petr Macháček. „Řada lidí z obce v elektrárně pracuje a vím, že si večer v hospodě raději odpustí další pivo, než aby druhý den porušili pravidla," poznamenal starosta.