V Českých Budějovicích byla minulý měsíc průměrná teplota +3,2 °C, což je o +4,1 °C teplejší hodnota než normál (období 1981/2010). Deníku to sdělila klimatoložka Miloslava Starostová z Českého hydrometeorologického ústavu. „Leden byl tudíž teplotně silně nadnormální,“ potvrdila klimatoložka. Na horách vládlo také nadnormální teplo, ale méně výrazně než v nižších a středních polohách. Na šumavském Churáňově naměřili průměrnou měsíční teplotu –0,7 °C, což je o +2,7 °C tepleji než normál. „I zde hodnotíme leden jako teplotně nadnormální,“ řekla Miloslava Starostová.

Nálezy keramiky z plavských pravěkých mohyl, které stály v cestě dálnici D3.
Kostry z mohyl zmizely. Hlína je rozložila

V Českých Budějovicích byl leden 2018 druhý nejteplejší od roku 1886, teplejší byl leden v roce 2007, kdy byla průměrná měsíční teplota +4,5 °C.

Pranostiky:
Je lepší v lednu vidět u ovčince vlka číhat, nežli sedláka v poli orat. Teplý leden – polituj Bože. Teplý leden, k nouzi krok jen jeden.

Nejnižší minimální teplota byla naměřena jako obvykle za jasné noci na pláních Šumavy na Kvildě Perle v pondělí 22. ledna –22,8 °C, na Rokytské slati klesla na –22,7 °C. Tentýž den přinesl nejnižší teploty měsíce také v nižších polohách, v Borkovicích na Soběslavsku –10,7 °C, v Jindřichově Hradci –10,2 °C. V Českých Budějovicích bylo zataženo, proto tady minimální teplota klesla jen na –4,1 °C. „I tak to bylo minimum měsíce,“ uvedla klimatoložka.

Maximum se dostalo až na jarní hodnoty. Nejvyšší teplota v Českých Budějovicích a Husinci ukázala v pondělí 29. ledna +13,4 °C, ale extrém z roku 2002 nepřekročila.

Počasí bylo jinak velmi proměnlivé a srážek bylo dostatek, na Šumavě dokonce nadnormální množství. V Českých Budějovicích spadlo 23 mm, na Churáňově 129 mm.

V nižších a středních polohách nás sníh potrápil jen krátce. V jihočeské metropoli ležela souvislá sněhová pokrývka od pátku 19. do úterý 23. ledna s maximální výškou 8 cm. Na horách napadlo sněhu hodně, na Churáňově dosáhla výška sněhové pokrývky 85 cm. Na hřebenech Šumavy přesáhla dokonce hranici dvou metrů.

Celní správa. Ilustrační foto.
Jihočeští celníci přidali vloni do státního rozpočtu 4,2 miliardy korun

Hromniční oteplení v podobě předzvěsti jara se letos nedostaví. Teplý vzduch jsme zažili minulý víkend a počátkem týdne, teď se situace otočí. Začne k nám proudit chladný vzduch od severozápadu. Druhý únor opředený pranostikami bude zatažený, ojediněle přinese sněhové přeháňky, a to zejména na horách. Večer oblačnosti ubude. Nejvyšší teploty najdeme mezi 1 až 4 °C, na horách přimrzne na –2 °C. V dalších dnech to vypadá na úsloví: Přejdou-li Hromnice, mráz čeká nedaleko. Příliv studeného vzduchu postupně zesílí.