Citronová tráva

K nejnovějším gastroprovozům v centru Českých Budějovic patří Bambus, který nabízí od ledna vietnamskou kuchyni.

Podnik vede manželská dvojice, která se před lety poznala v obchoďáku. „Snem manžela bylo mít velkou restauraci,“ říká Eliška Nguyen a doplňuje, že při srovnání české a vietnamské kuchyně by vyzdvihla, že ve Vietnamu se i na párty vaří dvacet minut před tím, než se jí. V Bambusu aktuálně zákazníci nejvíce objednávají nudle po thajsku nebo grilované maso s citronovou trávou.

Sníte vše

Stejně tak si na čerstvost potrpí v Soupculture v ulici Karla IV. Polévky v jedlém kelímku tu prodává Lidiye Hrechanyuk. V republice je to jediný podnik svého druhu.

Den dětí s Armádou ČR na Výstavišti v Českých Budějovicích.
Areál výstaviště zaplnila vojenská technika. Koná se zde Den dětí s armádou

Každý den jsou v nabídce čtyři polévky. Sýrová a čočková jsou stálým základem. „Aby byla v nabídce veganská a vegetariánská polévka,“ vysvětluje Lidiye Hrechanyuk. Jedna polévka je denní nabídka a jedna týdenní. Celkem tu už nashromáždily 89 receptů. „Nepoužíváme žádná umělá dochucovadla, jen čerstvé bylinky a koření,“ zdůrazňuje Lidiye Hrechanyuk. Na polévky si lze objednat smaženou cibuli, sezam, slunečnici nebo domácí pesto. Jedlé kelímky pečou přímo před zákazníkem a těsto na ně sami připravují z pšeničné mouky, oleje a kurkumy.

Aktuálně jsou novinkou ještě parmezánové a nivové rohlíčky. „Zákazníci si je berou hodně k vínu,“ zmínila Lidiye Hrechanyuk.

Klasika i svět

Na českou klasiku, bramborák či svíčkovou i kulinářské pozdravy ze světa zase sází bufet U Táty otevřený na Palackého náměstí teprve před pár týdny. I za tu krátkou dobu má své hity. „Domácí karbanátky a bramborový salát,“ říká Robert Daniel, co se nejvíc prodává a zdůrazňuje, že používá jen čerstvé základní suroviny.

Poslední fáze oprav ve Strakonické ulici by měla skončit do 6. června 2022. Pracuje se v úseku u Pražské třídy na středových pruzích.
Strakonická finišuje, scházejí už jen poslední asfalty, o víkendu má být hotovo

Vařil ale dlouhé roky v zahraničí, takže si třeba také dělá sám směs, kterou zapéká do tortilly a cizí mu nejsou ani kuřecí stripsy. Originální je třeba tím, že v jeho bufetu sedíte sice za pultem, ale vlastně v kuchyni, kde pozorujete kuchaře přímo při práci.

Sladké

Posezení v kavárně nabízí v centru Budějovic řada podniků i na samotném náměstí, kdo by chtěl ale naopak koukat na centrum zpoza Vltavy ten má šanci například ve Špalíčku, který patří společnosti Hoch u Dlouhého mostu. Nabízí posezení jen pár kroků od Jiráskova jezu a několik teras.

Kromě restaurace zde provozují i cukrárnu s vlastní výrobou. "Velmi oblíbené zákusky jsou jahodová roláda a ovocné dortíky," říká ředitelka centra Hoch Špalíček Lenka Havlová s tím, že si lze objednat třeba borůvkový, pistáciový nebo malinový dortík. Některou klasiku jako například špičku nebo indiána by zde zákazníci nenašli, ale v nabídce je například větrník se slaným karamelem.

Radnice chystá revitalizaci parku v Dukelské ulici v Českých Budějovicích na rok 2022. Na snímku budoucí podoba.
V parku Dukelská začnou pracovat stroje, změní se cesty i nábřeží

Zákusky zde vybírali tak, aby se odlišovali od ostatních podniků. "V nabídce máme na čtyřicet druhů zákusků, které obměňujeme podle denní nabídky. Snažíme se o moderní pojetí. Děláme bezlepkové zákusky, dietní, s odlehčenými krémy. Chceme překvapit novými tvary, typy, chutěmi," dodává Lenka Havlová. A připojuje, že hledání novinek je neustálý proces. "Nyní jsme začali dělat i makronky a chystáme čokoládové pralinky," říká Lenka Havlová. Sladké si tu lze dát už v rámci snídaně od devíti hodin, a s letní sezonou samozřejmě do nabídky přibude i zmrzlina.