Citronová tráva
K nejnovějším gastroprovozům v centru Českých Budějovic patří Bambus, který nabízí od ledna vietnamskou kuchyni.
Podnik vede manželská dvojice, která se před lety poznala v obchoďáku. „Snem manžela bylo mít velkou restauraci,“ říká Eliška Nguyen a doplňuje, že při srovnání české a vietnamské kuchyně by vyzdvihla, že ve Vietnamu se i na párty vaří dvacet minut před tím, než se jí. V Bambusu aktuálně zákazníci nejvíce objednávají nudle po thajsku nebo grilované maso s citronovou trávou.
Sníte vše
Stejně tak si na čerstvost potrpí v Soupculture v ulici Karla IV. Polévky v jedlém kelímku tu prodává Lidiye Hrechanyuk. V republice je to jediný podnik svého druhu.
Každý den jsou v nabídce čtyři polévky. Sýrová a čočková jsou stálým základem. „Aby byla v nabídce veganská a vegetariánská polévka,“ vysvětluje Lidiye Hrechanyuk. Jedna polévka je denní nabídka a jedna týdenní. Celkem tu už nashromáždily 89 receptů. „Nepoužíváme žádná umělá dochucovadla, jen čerstvé bylinky a koření,“ zdůrazňuje Lidiye Hrechanyuk. Na polévky si lze objednat smaženou cibuli, sezam, slunečnici nebo domácí pesto. Jedlé kelímky pečou přímo před zákazníkem a těsto na ně sami připravují z pšeničné mouky, oleje a kurkumy.
Aktuálně jsou novinkou ještě parmezánové a nivové rohlíčky. „Zákazníci si je berou hodně k vínu,“ zmínila Lidiye Hrechanyuk.
Klasika i svět
Na českou klasiku, bramborák či svíčkovou i kulinářské pozdravy ze světa zase sází bufet U Táty otevřený na Palackého náměstí teprve před pár týdny. I za tu krátkou dobu má své hity. „Domácí karbanátky a bramborový salát,“ říká Robert Daniel, co se nejvíc prodává a zdůrazňuje, že používá jen čerstvé základní suroviny.
Vařil ale dlouhé roky v zahraničí, takže si třeba také dělá sám směs, kterou zapéká do tortilly a cizí mu nejsou ani kuřecí stripsy. Originální je třeba tím, že v jeho bufetu sedíte sice za pultem, ale vlastně v kuchyni, kde pozorujete kuchaře přímo při práci.
Sladké
Posezení v kavárně nabízí v centru Budějovic řada podniků i na samotném náměstí, kdo by chtěl ale naopak koukat na centrum zpoza Vltavy ten má šanci například ve Špalíčku, který patří společnosti Hoch u Dlouhého mostu. Nabízí posezení jen pár kroků od Jiráskova jezu a několik teras.
Kromě restaurace zde provozují i cukrárnu s vlastní výrobou. "Velmi oblíbené zákusky jsou jahodová roláda a ovocné dortíky," říká ředitelka centra Hoch Špalíček Lenka Havlová s tím, že si lze objednat třeba borůvkový, pistáciový nebo malinový dortík. Některou klasiku jako například špičku nebo indiána by zde zákazníci nenašli, ale v nabídce je například větrník se slaným karamelem.
Zákusky zde vybírali tak, aby se odlišovali od ostatních podniků. "V nabídce máme na čtyřicet druhů zákusků, které obměňujeme podle denní nabídky. Snažíme se o moderní pojetí. Děláme bezlepkové zákusky, dietní, s odlehčenými krémy. Chceme překvapit novými tvary, typy, chutěmi," dodává Lenka Havlová. A připojuje, že hledání novinek je neustálý proces. "Nyní jsme začali dělat i makronky a chystáme čokoládové pralinky," říká Lenka Havlová. Sladké si tu lze dát už v rámci snídaně od devíti hodin, a s letní sezonou samozřejmě do nabídky přibude i zmrzlina.