Předchozí
1 z 7
Další

Českobudějovicko

Muzejní noc v Jihočeském muzeuMuzejní noc v Jihočeském muzeuZdroj: Tomáš Svoboda

Muzejní noc
Kdy: pátek 26. května od 17 do 22 h
Kde: Jihočeské muzeum v Budějovicích
Proč přijít: Bohatý program pro děti i dospělé - žonglování, bubnování, výstavy, divadýlka, světelná show, dílny, malování na obličej… Vstup volný.

Budějovický majáles
Kdy: pátek 26. května od 12 h
Kde: Háječek, Sokolák v Budějovicích
Proč přijít: Barevný a veselý majálesový průvod centrem města a finální disciplína: volba krále majálesu.

Nekonečný stůl v Panské
Kdy: sobota 27. května od 10 h
Kde: Panská ulice v Budějovicích
Proč přijít: Přijďte společně zasednout k nejdelšímu stolu v Budějovicích! Bude mít 80 metrů! Uvař, upeč, dones, poděl se, hoduj, seznam se a bav se. Občerstvení bude i na místě. Vezmi rodinu, kamarády, sousedy a třeba i hudební nástroj.

Ševětínský trh
Kdy: neděle 28. května od 8 do 12 h
Kde: pod ševětínským kostelem
Proč přijít: Nakoupit si budete moct mléčné výrobky, sazenice, bylinky a koření, kávu, čaje, džemy, sirupy, med, přírodní kosmetiku, rukodělné výrobky, keramiku, spoustu dobrot a prodejci nabídnou i své přebytky ze zahrádky¨nebo vejce. Snídani a oběd můžete pořídit z foodtrucku.

Českokrumlovsko

Ilustrační foto.Květiny, tanec, hudba. To je Májovka v Prádelně.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Muzejní noc
Kdy: Sobota 27. května od 19 do 23 hodin
Kde: Regionální muzeum v Českém Krumlově
Vstup: Volný
Proč přijít: Přijďte si užít muzejní noc s doprovodným programem. Zažijete historii i tvoření. Od 19 do 21.30 hodin je připravený workshop s názvem Papírové město. Malí i velcí si mohou vytvořit vybrané historické domy z Českého Krumlova, které mohou nakonec porovnat s modelem města a podívat se, jak vypadaly na počátku 19. století. Do dávné minulosti vezme zájemce debata s názvem Nebojte se archeologie, připravená je od 19.30 do 21.30 hodin a dozvíte se, jak archeolog pracuje, k čemu je dobrá a co všechno se dá najít pod zemí. Od 20.15 a 21.45 hodin je na návštěvníky čeká naučný program Japonské meče ve sbírce muzea. Dozvíte se, co je to japonský meč a odkud se ve sbírkách muzea vzal. Uvidíte originální japonské meče ze sbírky muzea a v praktických příkladech i to, jak se meč nosil nebo používal.

Májovka v Prádelně
Kdy: Neděle 28. května od 10.00 do 18.00 hodin
Kde: Prádelna Český Krumlov, Hradební 83
Proč přijít: V Krumlově si můžete užít celodenní festival oslavy léta, lásky a nadcházející sezony radosti. Oblečte se do bílé, ozdobte se květinami a přijďte radostně oslavit májový čas lásky tvorbou, hudbou a tancem. Těšit se můžete na společné splétání věnce, dřevořezbu májové sochy, výrobu lampiónků, tanec & hudbu.

Strakonicko

Jamboree 2022.Country a bluegrass ve Strakonicích. Zdroj: Deník/Petr Škotko

Den jako sen - festival módy, krásy a bublinek
Kdy: Sobota 27. a neděle 28. května od 10 hodin
Kde: Zámek Blatná
Vstupné: Celodenní program zdarma/ hlavní program 500 korun
Proč přijít: Nechte se inspirovat nejnovějšími trendy a prozkoumejte zámecké svatební prostory a tipy na svatební výzdobu. Naučte se tančit, popíjejte bublinky prosecca a dopřejte si sklenku vína při prohlídce stánků krásy s nabídkou nehtových, kadeřnických a vizážistických služeb. Ve stáncích si můžete zakoupit šperky, oblečení a kosmetiku. Připravena je i psychoterapeutka, která poradí, jak na vnitřní pohodu a klid. Celodenní program od 10 do 18 h je zdarma, hlavní program začíná v 18 h, na něj je vstupné 500 korun.

Jamboree
Kdy: Sobota 27. května od 15 hodin
Kde: Panská zahrada Strakonice
Vstupné: Předprodej 290 / v den akce 350 korun
Proč přijít: Hudební festival Jamboree představuje přehlídku těch nejzajímavějších country a bluegrassových kapel.
Program: 15 h Obejváci, 16.15 h BlueGate, 17.30 h Vojta Kiďák Tomáško, 18.45 h Milkeaters, 20 h Přelet MS, 21.15 h Míša Leicht a Forehand.

Prachaticko

I taková byla muzejní noc v Muzeu loutek a cirkusu v Prachaticích.Muzejní noc v Muzeu loutek a cirkusu v Prachaticích.Zdroj: Archiv muzea

Master & Master: Design v srdci, řemeslo v krvi
Kdy: Pátek 26. května od 18 hodin
Kde: Prachatice, Galerie Neumannka
Proč přijít: V duchu pragmatické elegance – nábytek a interiérové doplňky značky Master & Master odrážejí snahu vytvářet solidní, nadčasově atraktivní interiérové objekty, které v souladu s tvůrčím konceptem vycházejí z půvabu funkčního minimalismu a poctivého low-tech řemesla. Díky spolupráci s předními designéry, jako je Jiří Pelcl, Lucie Koldová nebo studio Herrmann & Coufal, tak v Zábřehu na Moravě vznikají unikátní kolekce, které v oblasti bytové kultury vytvářejí působivý odraz současné české designové scény.

Muzejní noc
Kdy: Pátek 26. května od 17 hodin
Kde: Prachatice, Prachatické muzeum a Muzeum české loutky a cirkusu
Proč přijít: Tématem jsou řemesla staré Šumavy. Návštěvníci budou moci pozorovat při práci mistry řemesel, která už nejsou běžnou součástí našich životů. Uvidí drátenictví, košíkářství, tkaní a předení, drátování, výrobu holubiček ze štípaného dřeva, vinutí korálků páteříků nad kamenem, ale i pečení buchet a česnekových placek. Budete si moci zazpívat s harmonikářem nebo s kapelou Bonsai č. 3. Připraveny jsou komentované prohlídky.

Jindřichohradecko

Zahájení lázeňské sezony v Třeboni.Zahájení lázeňské sezony v Třeboni.Zdroj: Martin Stehlík

Den zemědělce
Kdy: Sobota 27. května od 10 hodin
Kde: Zemědělské družstvo Kunžak
Proč přijít: Prohlídka zemědělského areálu, návštěvníci si budou moci projít bramborárnu, posklizňovou linku na obilí, bioplynovou stanici, živočišnou výrobu a zemědělskou techniku. Od 14 hodin bude diskuze na téma zemědělství. Soutěže pro děti, od 13 hodin budou hrát Vrbovci. Nebude chybět ani občerstvení.

Otevírání lázeňské sezony
Kdy: Sobota 27. května od 9 hodin
Kde: Třeboň
Proč přijít: Tradiční trhy na Masarykově náměstí a na venkovní kolonádě Lázní Aurora. V 18.15 hodin v prostoru u Wellnesscentra se bude konat představení nové fontány, žehnání slatiny, přivítání nové lázeňské sezóny 2023. Od 17 hodin je pro děti připravena Cesta pohádkovým parkem plná úkolů pro děti. Po celý den je přichystaný bohatý kulturní program.

Táborsko

Den dětí 1. června 2021 v letním kině Spektrum Sezimovo Ústí.Den dětí oslaví v neděli v Táboře.Zdroj: Deník/Lenka Pospíšilová

Den dětí
Kdy: Neděle 28. května od 14 hodin
Kde: Amfiteátr Tismenické údolí v Táboře
Proč přijít: Zábavné odpoledne pro děti plné soutěží, pohádek, výtvarných dílen. Horolezecká stěna Lezeto, žonglérské workshopy, dětský rumpálový kolotoč či hračkolana. Na děti čekají i pohádky Čert a Káča a Ferda mravenec v cizích službách v podání divadla SemTamFór.

Dětská den s armádou a otevření turistické sezóny
Kdy: Sobota 27. května od 9 hodin
Kde: Park před Drakem v Bechyni
Proč přijít: 15. ženijní pluk Bechyně, Kulturní středisko města Bechyně a Lázně Jupiter pořádají už tradičně velký zábavný den se spoustou her a disciplín s večerním programem pro dospělé. Najdete zde ukázky ženijní techniky a zbraní, překážkovou lanovou dráhu a další atrakce. Ve 13.30 hodin začne pěnová show. Od 16 hodin začínají koncerty pro dospělé.

Písecko

Muzejní noc s Kelty.Muzejní noc v Prácheňském muzeu.Zdroj: Tomáš Droppa

Bránou jazyků s námi: Jak chutná Japonsko
Kdy: Sobota 27. května od 9 hodin
Kde: Městská knihovna Písek
Proč přijít: V dalším z kulinářských workshopů návštěvníci budou objevovat chuť Japonska. Co je to "umami" a jak vypadá typická japonská snídaně? Připraví si s lektorkou Kaori Okano exotickou specialitu a ochutnají atmosféru země vycházejícího slunce.

Květinová muzejní noc 
Kdy: Pátek 26. května od 19 hodin
Kde: Prácheňské muzeum v Písku
Proč přijít: Muzejní noc se tematicky váže na výstavu Květomluva – Květiny ve výtvarném umění. Nádvoří muzea bude ozdobeno květinami, v Rytířském sále profesionální florista uváže květinová aranžmá v různých historických slozích – od gotiky po secesi. Součástí budou komentované prohlídky výstav a hudební doprovod zajistí uskupení Florecitas z Telče.