Předchozí
1 z 7
Další

Českobudějovicko

Velikonoční trhy v Riegrova 51Velikonoční trhy v Riegrova 51Zdroj: Jan Michl

Velikonoční jarmark v Riegrovce
Kdy: v sobotu 1. dubna, 9 až 16 hodin
Kde: Riegrova 51 České Budějovice
Proč přijít: Přijďte si užít jarní atmosféru a lokální produkty. Těšit se můžete i na představení pro děti, ohrádku se zvířaty, farmářský trh a opékání špekáčů na dvoře.

Jarní trhy
Kdy: od čtvrtka 30. do soboty 1. dubna, 9 - 18 hodin
Kde: náměstí Přemysla Otakara II., České Budějovice
Proč přijít: Na trzích se představí prodejci tradičních českých výrobků a desítky řemeslníků s originálním zbožím. Ke koupi budou tradiční velikonoční speciality, koláčky, domácí marmelády a trdelníky, ale i víno a medovina. Hrát bude ve čtvrtek od 15 do 17 h Liba a spol., v pátek od 15 do 17 h Country Rebels, v sobotu od 10 do 12 h je pohádka o Sněhurce a od 14 do 16 h hraje Šumavská 8.

Z kamínku drahokam
Kdy: pátek 31. března od 18 hodin
Kde: Městská galerie Týn nad Vltavou
Proč přijít: Dernisáž výstavy malířky Šárky Růžičkové Zadákové spojená s komentovanou prohlídkou. Hudební doprovod obstarají žáci ZUŠ Karla Komzáka. Expozice trvá do 9. dubna.

Muzikantský bál
Kdy: v pátek 31. března od 19.30 hodin
Kde: DK Metropol České Budějovice
Proč přijít: Tradiční vrchol plesové sezóny - a v novém! Pravá bígbítová párty. Dvě scény, sedm kapel a víc než padesát muzikantů zahrají největší big beatové hity 70. a 80. let. Přijďte protancovat střevíce, stejně už je letos potřebovat nebudete. O zábavu se postarají The Sinners, The Fellows, Good Times Big Band, Bandy Band, Kaplan´s Friends Blues Band, Koloband a Synové Velké Opalice Band. Pivní bar U sličnejch dam bude točit Postřižinskou 11 za 35 ká. Večerem provede Luboš Voráček.

Českokrumlovsko

Historický kostýmovaný průvod oznámil konec zámecké sezóny v Českém Krumlově.Zámeckou sezonu zahájí historický kostýmovaný průvod.Zdroj: Deník/Zuzana Kyselová

Historický průvod
Kdy: v sobotu 1. dubna od 14 hodin
Kde: Zámek a historické centrum města
Proč přijít: Kostýmovaný historický průvod od gotiky po baroko zahájí v sobotu 1. dubna 2023 letošní zámeckou sezonu. Téma: "Kandidatura Viléma z Rožmberka na polský trůn". Průvod vyjde ve 14.00 hod. od barokního divadla na V. zámeckém nádvoří a pokračuje přes II. zámecké nádvoří, Latrán, Radniční ulici, náměstí Svornosti a Horní ulici k městskému divadlu. V průběhu průvodu se představí soubory Bratři z Růže, Campanello, Fedrfechtýři, Fioretto a Krumlovští pištci.


Velikonoce v Českém Krumlově
Kdy: Neděle 2. dubna 2023
Kde: Český Krumlov
Vstupné: Pašijové hry 200 Kč
Proč přijít: Mše svatá se svěcením ratolesti na památku slavného vjezdu Ježíše Krista do Jeruzaléma se koná v kostele sv. Víta v 9.30 hodin. Od 10.00 do 18.00 můžete navštívit velikonoční Interaktivní expozici – tvoření a aktivity pro děti v 3+ galerii a od 15.00 do 16.30 jsou na programu Hořické pašijové hry v Klášterní zahradě.

Jindřichohradecko

Velikonoce zámek DačiceVelikonoce na dačickém zámkuZdroj: Foto:archiv zámek Dačice 

Velikonoční prohlídky na zámku
Kdy: V sobotu 1. a v neděli 2. dubna od 10 do 16 h
Kde: Státní zámek Dačice
Vstupné: Plné vstupné 180 Kč, snížené 140 Kč, dětské 50 Kč, děti do 6 let zdarma
Proč přijít: Návštěvníci si mohou prohlédnout velikonočně vyzdobené interiéry zámku doplněné o výklad kombinující jak klasické zámecké informace, tedy o architektuře, vybavení a majitelích, tak informace o tom, jak se slavily Velikonoce v historii. A jsou to fakta skutečně zajímavá. Víte například, že se dříve peklo více druhů mazanců a v čem rozdíl spočíval? Nebo kde se vzala tradice pečeného beránka? Pročpak jsou v zámku mj. zlatě barvená vajíčka a jak stará je tradice malovaných kraslic? Když si přijdete prohlédnout velikonoční zámek, určitě se to dozvíte. Prohlídky začínají vždy v celou hodinu. V neděli navíc nádvoří zámku a prostory městského muzea zaplní velikonoční jarmark. Slibuje ukázky výroby a podej kraslic, pomlázek, perníků, živá zvířátka, dílničky pro děti, živou hudbu a mnoho dalšího. Vstup na jarmark je 20 koru, děti do 15 let neplatí.

Odemykání Kameničky
Kdy: V sobotu 1. dubna od 13 h
Kde: Nová Včelnice, Parkoviště u TEBO, a.s.
Proč přijít: Tradiční vodácká akce začíná registrací účastníků, ve 13.50 h odemknou řeku a pak Kameničku společně sjedou. Letos je připravená i suchá varianta pro pěší, čeká je 8 km dlouhý výšlap okolím řeky po polních a lesních cestách až do Jarošova. Po sjezdu se všichni setkají v hospodě Pod kostelem. Občerstvení je zajištěno.

Velikonoční veselice
Kdy: V sobotu 1. dubna od 10 h
Kde: Muzeum Jindřichohradecka, budova ve Štítného ulici
Vstupné: Zdarma
Proč přijít: Čekají vás tradiční velikonoční dílny, trhy, řemesla, pletení pomlázek, Luďkova Hračkolna, dlouhoruký harmonikář Ondřej Vácha, cimbálová muzika Notečka z Břeclavi, Jarošovská krojová družina a průvod s Kraslicovníkem za doprovodu řehtaček dětského rytmického orchestru Hakuna Matata.

Řemesla pro Paříž
Kdy: V pátek 31. března od 16 h
Kde: Dům gobelínů, kulturních tradic a řemesel v Jindřichově Hradci
Proč přijít: Vernisáž výstavy Řemesla pro Paříž. Uvidíte tapiserie podle návrhu Františka Kysely utkané v dílně Marie Hoppe Teinitzerové v Jindřichově Hradci, které získaly v roce 1925 Velkou cenu – Grand Prix v Paříži. O doprovodný program se postará akordeonový soubor žáků ZUŠ Vítězslava Nováka pod vedením Kristýny Fajkusové. Výstava bude přístupná kromě pondělí vždy od 10 do 12 a od 13 do 17 h, a to až do 17. prosince.

Aprílový výšlap
Kdy: V sobotu 1. dubna od 10 h
Kde: Sraz před radnicí v Kardašově Řečici
Proč přijít: Turistický kroužek při Sportovním klubu Kardašova Řečice vyráží jednou měsíčně o víkendu do přírody, našlapat pár kilometrů v okolí a možná i kousek dál. Výpravy jsou svou náročností určeny spíše starším dětem (2. stupeň), popřípadě zdatnějším mladším dětem, jejich rodičům a široké veřejnosti. Aprílový výšlap slibuje společně zvládnout cca 15 - 20 km a objevit skryté kouty krásného okolí. S sebou si vezměte jídlo a pití, vhodné oblečení a obuv, dobrou náladu.

Podvečer s Andersenem
Kdy: V pátek 31. března 17 – 20 h
Kde: Knihovna Stráž nad Nežárkou
Proč přijít: Na putování s knihou, ale bez rodičů, se mohou těšit děti ve věku 6 – 10 let ve Stráži nad Nežárkou. Počet účastníků je omezen, je třeba se předem přihlásit.

Velikonoční jarmark
Kdy: V sobotu 1. dubna 12 – 17 h
Kde: Spolkový dům Slavonice
Proč přijít: Spolek Slavonická renesanční společnost srdečně zve všechny na domácí sousedský jarmark, a to v sobotu 1. dubna 2023, od 12 do 17 hodin a není to Apríl. Jarmark se bude odehrávat na dvorku, v přízemí i v patře Spolkového domu ve Slavonicích. Stánky najdete i na plácku u Slavonického potoka. Jarmark je zaměřený na jaro, Velikonoce a lokální produkty. Pro děti jsou připravené dílny.

Když se (za letu) nedaří
Kdy: V pátek 31. března od 18 h
Kde: Muzeum Jindřichohradecka
Proč přijít: Přednáška o záchranných systémech letadel určená pro nejširší veřejnost. Prezentace obrázků, krátkých videí a schémat konstrukcí vystřelovacích sedadel a průběhu katapultáže, bude prokládána vlastními zkušenostmi, zážitky a poznámkami bývalého vojenského pilota majora v. v. Ing. Jaroslava Morochoviče.

Noc s Andersenem
Kdy: V pátek 31. března 18 – 22 h
Kde: Městská knihovna Jindřichův Hradec
Proč přijít: Noc s Andersenem je akce knihoven na podporu dětského čtenářství. Přihlášky a bližší informace získáte v dětském oddělení městské knihovny.

Ukliďme Česko na Jindrově stezce
Kdy: V sobotu 1. dubna od 9 h
Kde: Jindřichův Hradec, Jindrova naučná stezka
Proč přijít: Spolek Hamerský potok z.s. se letos opět zapojí do akce Ukliďme Česko. Sraz je v 9 h na Bobelovce na točně autobusů. Podle počtu účastníků se pak lidé rozdělí na dvě skupiny, jedna bude pokračovat po stezce směrem k Vajgaru, druhá k Jindřiši. Na akci se můžete registrovat předem na stránkách www.uklidmecesko.cz (akce 36069). Vaše registrace usnadní organizaci akce, ale je možné přijít i bez ní.

Zpívaná mše svatá
Kdy: V neděli 2. dubna od 9.30 h
Kde: Kostel Nanebevzetí Panny Marie, Jindřichův Hradec
Proč přijít: Mši svatou na Květnou neděli doprovodí zpěvem Chrámový sbor Adama Michny

Jarní koncert
Kdy: V neděli 2. dubna od 19 h
Kde: Státní hrad a zámek Jindřichův Hradec
Vstupné: 180 Kč, děti zdarma
Proč přijít: Jindřichohradecký symfonický orchestr zve v neděli 2. 4. 2023 od 19 hodin do Rytířského sálu Státního hradu a zámku v J. Hradci na svůj tradiční Jarní koncert. Pod taktovkou dirigenta Radka Šalši zazní 1. suita z Peer Gynta od Edvarda Griega, Symfonie č. 8 „Nedokončená“ Franze Schuberta a Koncert pro kontrabas a orchestr S. A. Kusevického. Jako sólista se představí Václav Hořák, student HAMU a vedoucí kontrabasové skupiny Plzeňské filharmonie.

Pohádkový svět Jindry Čapka
Kdy: V sobotu 1. dubna v 17 h vernisáž, výstava trvá do 24. června
Kde: Třeboň, Dům Štěpánka Netolického
Proč přijít: Výstavu Pohádkový svět Jindry Čapka zahájí Třeboňští za přítomnosti autora. Jindra Čapek patří mezi nejvýraznější mezinárodně uznávané výtvarníky. Jeho život naplňuje převážně ilustrátorství, které s neuvěřitelným kouzlem oživuje příběhy knih pro děti i dospělé. Doma i v zahraničí oživil příběhy více než 70 knih, které vyšly v 25 světových jazycích na několika kontinentech. Své ilustrace vystavoval například v New Yorku, Tokiu, Madridu, Curychu, Benátkách atd. Největší výstavu v České republice měl v roce 2022 v Českém Krumlově, kde již téměř 20 let žije a tvoří. Další jeho velká výstava zavítá právě do Domu Štěpánka Netolického v Třeboni, kde bude k vidění od 1. dubna do 24. června 2023. Na své si přijdou děti, protože k výstavě je připraveno několik hravých karet. Pomocí nich budou děti objevovat detaily ilustrací a mohou si vytvořit i vlastní pohádkovou postavu.

Rituál splněných přání
Kdy: V sobotu 1. dubna v 19.30 h
Kde: Divadlo J. K. Tyla Třeboň
Proč přijít: Divadelní spolek Kajetán zve na premiéru hry Eriky Suchanové Rituál splněných přání. Jak se změní poklidný večer v tichém domě obývaném čtyřmi stárnoucími sourozenci po absolvování nevinného rituálu? Co chce každý z nich změnit? Jak to ovlivní jejich životy? Přijďte se s námi zasmát, zasnít i zatesknit si, ale hlavně si dávejte velký pozor na svá přání. Mohla by se vám splnit. Rezervace vstupenek každý všední den 8 – 16 h na tel. 723 924 670. Další reprízy budou uvedeny 21. 4. a 18. 5.

Exkurze do přírodního parku
Kdy: V neděli 2. dubna od 9 h
Kde: Sraz u Staňkova
Proč přijít: Dům přírody Třeboňska zve na vycházku do přírodního parku Homolka-Vojířov s místním znalcem Vladimírem Bednářem. Sraz účastníků bude v 9 h na severním okraji katastru obce Staňkov před turistickým přístřeškem, kde cyklotrasa č. 322 vchází do lesa. Na místě je možné parkování. Odtud povede Vladimír Bednář exkurzi lesními cestami okolo Staňkovského rybníka až k Bublavé skále a zpět. Celý okruh měří cca 15 km, je třeba mít vhodnou terénní obuv a svačinu (na trase není zajištěno občerstvení).

Ukliďme Třeboň
Kdy: V sobotu 1. dubna od 9 h
Kde: Třeboň
Proč přijít: Tradiční akce v rámci celostátní výzvy Ukliďme Česko. Pojďte společně přivítat jaro procházkou a dobrým skutkem. Akce je vhodná pro malé i velké, mladší i starší, party i jednotlivce. Sraz dobrovolníků je v 9 h na nádvoří městského úřadu. Připraveny jsou dvě úklidové trasy. Nezapomeňte na vhodné oblečení a dobrou obuv. Účastníci akce budou mít 1. dubna volný vstup do expozice Domu přírody Třeboňska, kde bude na děti čekat malé překvapení.

Noc s Andersenem
Kdy: V pátek 31. března 18 – 23 h
Kde: KD Koruna Nová Bystřice
Proč přijít: Zábavné nocování s dětmi z 1. až 4. tříd bude připraveno v pátek 31. března od 18 do 23 hodin v sále KD Koruna. Tradiční Noc s Andersenem je akce, při které budou děti soutěžit, tvořit, projdou se setmělým městem, nebude chybět divadelní představení, něco na zub a třeba i sázení Pohádkovníku. Co to bude? To se děti dozvědí až večer. Na akci je nutné děti přihlásit do 29. března v městské knihovně.

Velikonoční trhy
Kdy: V neděli 2. dubna od 14 h
Kde: České Velenice, Michlplac, kaštanová alej naproti Fenixu
Vstupné: Zdarma
Proč přijít: Jarní atmosféru nasajete na trzích v Českých Velenicích. Vystoupí děti ze Základní školy České Velenice, zahraje venkovská dudácká kapela Bedrník, v sále centra se hraje pohádka divadla Kejklíře Slávka (v kaštanové aleji naproti Fenixu)

Ukliďme Česko(velenicko)
Kdy: V sobotu 1. dubna od 9 h
Kde: České Velenice
Proč přijít: Také v Českých Velenicích se sejdou dobrovolníci, aby zlikvidovali nepořádek ve svém okolí. Sejdou se v 9 h před Fenixem. Pytle a rukavice jsou zajištěny, občerstvení také.

Písecko

Již na sedmnáctý ročník Mezinárodního setkání harmonikářů se do píseckého Kulturního domu sjeli harmonikáři z Čech i ze zahraničí.Mezinárodní setkání harmonikářů v Písku. Zdroj: Deník/Petr Brůha

XVIII. Mezinárodní setkání harmonikářů
Kdy: V sobotu 1. dubna od 13 h
Kde: KD Písek
Vstupné: 180 Kč
Proč přijít: Na 18. ročník Mezinárodního setkání harmonikářů se do píseckého Kulturního domu sjedou harmonikáři z Čech i ze zahraničí. Ani tentokrát nebude chybět Toulavá kapela a další skvělí harmonikáři a heligonkáři. Návštěvníci si mohou i zatančit. A navíc budou soutěžit o zajímavé ceny, jelikož všechny divácké vstupenky jsou slosovatelné.

19. velikonoční jarmark
Kdy: V neděli 2. dubna 9 – 17 h
Kde: Milevské muzeum
Vstupné: 40 / 20 Kč
Proč přijít: Milevské muzeum zve na tradiční 19. velikonoční jarmark s ukázkami starých řemesel, který se koná v neděli 2. dubna 2023 od 9 do 17 hodin v nové budově Milevského muzea ve II. nádvoří kláštera. Můžete ochutnat horkou medovinu, poslechnout si flašinetáře, koupit si voňavý trdelník, vidět ukázky tradičních řemesel (řezbář, předení na kolovrátku, výroba vizovického pečiva, práce na hrnčířském kruhu, pletení z papíru, sedlářské práce, výroba figurek z taženého skla, barvení kraslic, batikování atd.) a vybrat si z bohaté nabídky velikonočního zboží, kraslic, keramiky, perníčků, replik dobového skla, historických knih, ozdobných minerálů, květinových aranží a dalších rukodělných výrobků.

Velikonoční workshop a jarmark
Kdy: V pátek 31. března a neděle 2. dubna
Kde: Mirotice
Proč přijít: V technice malování vajíček se můžete zdokonalit při pátečním workshopu v komunitním centru Na Faře. Začíná už o půl desáté. Velikonoční atmosféra ovládne také Pivovarský dvůr Hostince u Králů, a to v neděli od 10 h. To tu začíná velikonoční jarmark.

Ukliďme Miroticko
Kdy: V sobotu 1. dubna od 9 h
Kde: Sraz před radnicí v Miroticích
Proč přijít: V rámci akce Ukliďme svět se dobrovolníci vydají do terénu i v Miroticích. Pytle a rukavice pro ty, co přijdou sbírat nepořádek, jsou zajištěny, nezapomeňte ale na pevnou obuv!

Kvintet Písek
Kdy: V pátek 31. března od 19 h
Kde: Divadlo Fráni Šrámka Písek
Vstupné: V předprodeji 120 Kč, na místě 150 Kč
Proč přijít: Country a bluegrassová kapela Kvintet Písek zahraje v pátek 31. března v Divadelce. Uslyšíte výběr toho nejlepšího, co kapela za své existence hrála a hraje. Na vystoupení zazní jak vlastní tvorba ze všech tří CD, tak i převzaté bluegrassové písně v angličtině a češtině.

Noc s Andersenem
Kdy: V pátek 31. března od 19 h
Kde: Městská knihovna Písek
Proč přijít: Malí čtenáři se při oblíbené akci ponoří do píseckých pověstí a mohou i zachránit kostlivce z věže. Rezervace v Centru Vzdělávání na tel. 382 201 813

Aprílový kabaret
Kdy: V sobotu 1. dubna od 19 h
Kde: Písek, Divadlo Fráni Šrámka - Divadelka
Vstupné: V předprodeji 120 Kč, na místě 150 Kč
Proč přijít: Po dlouhé době se v Divadelce představí Prácheňská scéna se zbrusu novým Aprílovým kabaretem. Těšit se můžete na scénky, písničky a mnoho dalšího…

Písecká nokturna
Kdy: V sobotu 1. dubna od 17.17 h
Kde: Městská knihovna Písek, sál
Proč přijít: Pod názvem Aprílové Velikonoce zažijete barokní hudební přátelství A. Vivaldiho a P. J. Vejvanovského. Účinkují Virtuosi di Praga, dirigent Oldřich Vlček a jeho hosté. Součástí večera je vernisáž výstavy Nový život, krajiny mého srdce.

Koncert PIKO
Kdy: V sobotu 1. dubna v 19 h
Kde: Koncertní síň Trojice v Písku
Proč přijít: Písecký komorní orchestr (PIKO) pod vedením Jakuba Waldmanna připravil další z pravidelných koncertů. Tentokrát se jako sólista představí mladý slovenský klavírista žijící nyní v Praze Adam Stráňavský. Zahraje za doprovodu PIKO Bachův klavírní (původně samozřejmě cembalový) koncert d moll. Kromě Bacha zazní opět jedno z Händelových concert gross, tentokrát s trochu jiným obsazením nástrojů. Uslyšíte i zajímavou skladbu soudobého estonského skladatele žijícího v Německu Arvo Pärta Fratres z roku 1977. V závěru koncertu zazní opět jedna z ranných Mozartových symfonií.

Velikonoční dílna
Kdy: V sobotu 1. dubna od 14 h
Kde: Albrechtice nad Vltavou, Miláček
Proč přijít: Vše pro dekorování a tvoření pro vás budou mít připravené albrechtičtí zahrádkáři.

Muzeum plné milování
Kdy: Do 28. května denně mimo pondělí od 9 do 18 h
Kde: Prácheňské muzeum v Písku
Vstupné: 24 / 40 Kč
Proč přijít: Výstavy Milování v přírodě, Zamilovaný Písek a Květomluva – Květiny ve výtvarném umění. Jedna se podrobně zabývá intimním životem zvířat, druhá zkoumá podoby lidské lásky a to, jak se promítla do muzejních sbírek, třetí odhaluje skrytý význam květin ve výtvarném umění.

Fenomén Igráček
Kdy: Do 8. května denně kromě pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 h
Kde: Milevské muzeum
Vstupné: Dospělí 40 Kč, děti a důchodci 20 Kč, předem objednané dětské a školní skupiny 10 Kč / osoba
Nenechte si ujít výstavu pro celou rodinu Fenomén IgráčekK. Dozvíte se něco o historii, současnosti, vývoji a výrobě legendární hračky. Součástí výstavy jsou unikátní Igráčci v podobě člena řádu premonstrátů a figurka s maskou Bakuse. Vybrané Igráčky je možné i zakoupit.

Strakonicko

Hoslovický mlýn zve na akci 9. dubna.Jaro na hoslovickém mlýnu. Zdroj: Deník/Petr Škotko

Jaro na mlýně
Kdy: V sobotu 1. dubna 2023, 10.00 - 16.00 h
Kde: Vodní mlýn Hoslovice
Vstupné: 50/25 Kč
Proč přijít: První letošní akce na hoslovickém mlýně tradiční zvyky, které byly na vesnici neodmyslitelně spjaty s jarem a Velikonocemi. Těšit se můžete na řemeslný jarmark v prostranství před mlýnem či přednáškové místnosti, v expozici nové budovy a výtvarné dílničky pro nejmenší. Ve světnici pak bude možné ochutnat tradiční velikonoční pečivo. O historii mlýna se blíže dozvíte při komentovaných prohlídkách. Chybět nebude ani pouštění mlýnského kola. K poslechu zahrají Mečichovští šumaři. Akce se koná za každého počasí.

Velikonoční jarmark
Kdy: V sobotu 1. dubna 2023, od 8 h
Kde: Zeyerovy sady, Vodňany
Vstupné: Zdarma
Proč přijít: Od 8 do 10 hodin se můžete těšit nejen na trhy ale i dílničky a ukázky dobových řemesel. V 9.30 h je připravené vystoupení dětí z DDM Vodňany, na 11 hodinu vás svým programem potěší žáci školní družiny při ZŠG Vodňany. Třináctá hodina bude patřit orchestru Liduška při ZUŠ Vodňany. Chybět nebude a divadelní představení, ve 14.30 je na programu Divadlo Studna a 16 hodin se na vás v kině těší Kocour v botách.

Táborsko

Velikonoční jarmark na Žižkově náměstí v Táboře.Velikonoční jarmark na Žižkově náměstí v Táboře.Zdroj: Deník/ Lenka Pospíšilová

Velikonoční jarmark
Kdy: V sobotu 1. dubna 9 – 17 h
Kde: Žižkovo náměstí, Tábor
Vstupné: Zdarma
Proč přijít: V sobotu zaplní náměstí velikonoční jarmark. Těšit se můžete i na dudáckou kapelu Bedrník, folklórní soubor Lipka, pouliční představení Divadla Kvelb, lidové písně a tanečníky v tradičních krojích. Doprovodný program nabídne obří koledníky s pomlázkou, zvířátkový kolotoč řezbáře Matěje, dětskou dílničku či zvířecí dvorek.

Závody Hobby Horse
Kdy: V sobotu 1. dubna od 12 h
Kde: Velbloudí farma Záhostice
Vstupné: 200 Kč za závodníka, fandící doprovod zdarma
Proč přijít: Dětské závody Hobby Horse se uskuteční v sobotu 1. 4. na velbloudí farmě v Záhosticích. Vypsány jsou kategorie od kluků a holek ze školky až po maminky a tatínky (příjem přihlášek je již uzavřen), závodit budou v disciplínách trail (rychlost), parkur (rychlost a skoky), drezura (vystoupení s hudbou) a kloboukové barely (rychlost a zručnost)

Velikonoční veselice
Kdy: Neděle 2. dubna od 15 h
Kde: Chýnov, Park před kostelem
Proč přijít: Přijďte strávit příjemné odpoledne na Květnou neděli do parku před kostelem. Od 15 hodin se můžete zaposlouchat do gospelových a jazzových melodií hudební skupiny Lucy4Music a od 16 hodin vás čeká trh s velikonočními specialitami.

Moravské Velikonoce
Kdy: Do 16. dubna denně od 10 do 12 a od 13 do 16 h
Kde: Galerie 140, Tábor
Vstupné: 20 / 40 korun
Proč přijít: Chcete zažít správnou velikonoční atmosféru? Připomenout si dávné zvyky spojené s tímto prastarým svátkem? Navštivte letošní tradiční velikonoční výstavu, která se tentokrát inspirovala Moravou, kde jsou i dnes stále živé projevy folklóru a zvykoslovných tradic. Můžete si prohlédnout kroje, historické fotografie slavení velikonočních svátků na moravské vesnici z 1. poloviny 20. století, tradiční slovácké batikované kraslice, valašské batikované kraslice nebo třeba vejce zdobené slámou z Hané. Nechybí panenky ze šustí, tradiční kynuté pečivo a další jarní dekorace.

Ukliďme Bechyni
Kdy: V sobotu 1. dubna od 14 h
Kde: Sraz před KD Bechyně
Proč přijít: Přidejte se do akce Ukliďme svět. Bechyňští pořadatelé dodají pytle na posbíraný nepořádek, jen počet rukavic je omezený. Na závěr se můžete těšit na malé posezení s občerstvením v Hrošíkovi.

Půst a Velikonoce
Kdy: V neděli 2. dubna od 18 h
Kde: Kostel sv. Michala Bechyně
Vstupné: Dobrovolné
Proč přijít: Přednáška Aloise Sassmanna slibuje mimo jiné i fotoreportáž z míst spojených s těmito svátky v Izraeli a povídání na téma naše lidové zvyky.

Výprava za velikonočním pokladem
Kdy: Od soboty 1. do pondělí 10. dubna vždy od 9 do 18 h
Kde: Rodinná kavárna, Malé náměstí ve Veselí nad Lužnicí
Proč přijít: Vydejte se na zážitkovou stezku s úkoly pro rodiny s dětmi. Na konci vás čeká odměna. A nezapomeňte s sebou přinést vlastnoručně ozdobená velikonoční vajíčka na velikonoční strom.

Ukliďme Veselí nad Lužnicí
Kdy: V sobotu 1. dubna v 8.30 h
Kde: Veselí a okolí
Proč přijít: Hned pět lokalit budou uklízet v sobotu Veselští. Do okolí pískoven se vydají od zdejšího občerstvení, na stezku na náspu vyrážejí ze Smetanovy ulice, dopravní hřiště čistí ti, kdo se sejdou u Hokejky, na Slepičák se vydá parta od brány do areálu zahrádek a na úklid Horusic se vyráží od nové čističky. Stačí mít dobrou obuv, pytle a rukavice dostanete.

Ochutnávka vína
Kdy: V pátek 31. března 17 - 21 h
Kde: Dům hasičů Jistebnice
Proč přijít: Sbor dobrovolných hasičů Jistebnice připravil ochutnávku a prodej vín z Pálavy.

Lavička pro kronikáře
Kdy: V sobotu 1. dubna 15 h
Kde: Nadějkov
Proč přijít: Cedulku se jménem významného nadějkovské občana, dlouholetého kronikáře obce Karla Jindráka (1903-1976) připevní na jednu z laviček v krajině Nadějovští. Sejdou se v sobotu v 15 h na náměstí a vydají se procházkou ke kapličce u Hronovy Vesce, vedle níž lavička je. Následuje setkání v Čajovně Na stezce, kde genealožka Tereza Dvořáková zájemce seznámí s tím, jak si sestavit dějiny domu. Dozví se, jaké prameny využívat a kde je hledat. Součástí přednášky budou i praktické rady a ukázky, jak zpracovat dějiny domu nebo i celé vesnice. Začne v sobotu v 17 hodin v nadějkovském kině.

Výstava církevních textilií
Kdy: V pátek 31. března v 18 h
Kde: Muzeum Fara Planá nad Lužnicí
Proč přijít: Malé plánské muzeum zve na vernisáž výstavy Krása starých církevních textilií a předmětů z poutí. Exponáty budou k vidění do 30. června.

Prachaticko

Organizátoři pro letošek stanovili hlavní jarní termín akce Ukliďme svět na 25. března.Ukliďme Česko se chystá i do Prachatic.Zdroj: archiv Českého svazu ochránců přírody

Ukliďme Česko
Kdy: 1. dubna od 10 hodin
Kde: Kralova vila, Nádražní ulice, Prachatice
Vstupné: zdarma
Proč přijít: Celostátní akce, tentokrát budeme uklízet v Nádražní ulici, kolem autobusového a vlakového nádraží a v okolí Kralovy vily. Vezměte kamarády, kolegy, známé, děti, rodiče a vyrazte s námi ven udělat dobrou věc. S sebou ochranné rukavice a pracovní oblečení. Pytle na odpad budou na místě k dispozici.

Vernisáž prodejní Velikonoční výstavy a Vítání jara a vynášení Morany
Kdy: 31. března, vynášení Morany od 12 hodin, vernisáž od 12.30 hodin
Kde: Základní škola ve Vodňanské ulici v Prachaticích
Vstupné: zdarma
Proč přijít: Tradiční akce dětí a učitelů z Vodňanky v Prachaticích, za hlasitého zpěvu děti přivítají jaro a pošlou Moranu po vodě Živného potoka v Nádražní ulici. Po vernisáži výstavy bude možné v prostorách školy zakoupit velikonoční dekorace. Prodejní výstava je otevřena až do úterý v časech: pátek od 12.30 do 16.30, víkend od 9 do 12, pondělí a úterý od 8 do 16.30 hodin. 

Prachaticko zachycené v čase
Kdy: 1. a 2. dubna od 10 do 16 hodin
Kde: Prachatické muzeum
Vstupné: 30/15 korun
Proč přijít: Výstava obrazů malíře Rudolfa Škudly. Prezentace šedesát let poté, co malíř naposledy svoji tvorbu prezentoval v červnu 1963 právě v Prachatickém muzeu. Vídeňský rodák, který převážnou část života strávil v Prachaticích, si své město i okolní krajinu zamiloval. Na svých kresbách, malbách i grafických listech zachytil uličky a zákoutí středověkého města, namaloval scenérie dnes již zaniklých lokalit prachatického předměstí a zvěčnil samoty, vesnická stavení a města v oblasti Prachaticka.

Odkaz holocaustu v jedinečné instalaci šperků a objektů
Kdy: 31. března od 18 hodin
Kde: Galerie Neumannka Prachatice
Vstupné: zdarma
Proč přijít: Vernisáž výstavy výtvarnice Jitky Petřekové a její umělecké kolekce. Tragická dějinná událost a její odkaz jsou zachyceny v podobě autorského šperku, objektu a tvoří ucelenou kolekci. Měřítko šperku zohledňuje proporce lidského těla. Ozdobná funkce šperku je však potlačena. Jediné, co tuto kolekci spojuje s původním významem šperku, jsou pouze místa určení na lidském těle

Oráč a smrt
Kdy: 2. dubna od 19 hodin
Kde: Galerie Dolní brána Prachatice
Vstupné: 100 korun
Proč přijít: Divadelní představení. Dialog o křehkosti a věčnosti sepsaný notářem královského města Žatce okolo roku 1401. Účinkují: Jana Feiglová, Petr Zítko, Marek Feigl a Nové dechové trio ve složení Jaroslav Janutka, Pavel Bušek a Jarostal Sebera.

Královny
Kdy: 31. března od 19 hodin
Kde: Městské kulturní středisko Vimperk
Vstupné: 450 korun
Proč přijít: Divadelní představení. Lázeňský pokoj možná nevypadá jako vhodné místo pro komedii, ale opak je pravdou. Tři ženy, které se na něm sejdou, by se za normálních okolností nemohly nikdy setkat, nebýt havárie vodovodního potrubí, ke které dojde v jednom z lázeňských křídel.

Jistem
Kdy: pátek 31. března od 19 hodin
Kde: Kavárna Ve Skále Vimperk
Vstupné: dobrovolný
Proč přijít: Jedinečný koncert v jedinečných prostorách.

Velikonoční trhy
Kdy: 1. dubna od 10 hodin
Kde: Městský park Vimperk
Vstupné: Není
Proč přijít: Nabídka velikonočních dekorací od keramiky, přes háčkované dekorace, dřevořezby a proutěné výrobky, ocelové šperky nebo výrobky ze šustí. Připraven je hudební doprovod i tvořivá dílna pro děti.

Tula
Kdy: 31. března od 10, 11 a 12 hodin
Kde: Kinosál Volary
Vstupné: Není
Proč přijít: Premiéra divadelního představení dramatického kroužku při ZŠ Volary.