Jeden ze spoluautorů petice a předseda občanského sdružení Pražské předměstí Svatopluk Mora upozorňuje, že dva nové domy měly původně mít jedenáct nadzemních podlaží.

„Výškou je to srovnatelné s paneláky v Čéčovce, ale v půdorysu je to až šest takových domů vedle sebe," říká Svatopluk Mora a míní, že pokud by se záměr uskutečnil, oblast bude přelidněná a radikálně se zde zhorší dopravní situace.

Části místních sice plány nových staveb nevadí, mnoho lidí ale vidí řadu možných problémů. Eliška Zákostelecká se například bojí, že stavby nezapadnou do lokality architektonicky a také naruší dosavadní klid.

„Pražské předměstí, to jsou vesměs lidé důchodového nebo předdůchodového věku, kteří tady prožili mnoho desítek let. Žádný velký ruch. Teď se proslýchá, že v novém domě mají být sociální byty," zmiňuje Eliška Zákostelecká.

Obyvatelé se proto obrátili na radu města s peticí, ve které vyjádřili své námitky. Podle náměstkyně primátora Ivany Popelové má rozhodující slovo územní plán.

Záměr postavit na křižovatce Strakonické ulice a Pražské třídy v Českých Budějovicích dva nové věžáky je v souladu s územním plánem. Zároveň ale náměstkyně primátora dodává, že petici, která záměr kritizuje a má tisíc podpisů, nebere rada města na lehkou váhu.

Pro chystanou stavbu si nechali radní zpracovat zvláštní studii. „Dvakrát nebo třikrát jsme vrátili zadání pro studii," zdůrazňuje Ivana Popelová s tím, že podle jejích informací už investor snížil plánovanou výšku budov na úroveň staveb v okolí.

„V podmínkách zpracování studie jsou velmi striktní požadavky na řešení dopravní obslužnosti území," připojuje dále Ivana Popelová a doplňuje, že po investorovi bude rada města chtít, aby zajistil parkovací místa pro nové byty i pro ty, kteří v lokalitě parkují nyní.

O parkovací místa se totiž místní bojí. „Parkování se v každém případě zhorší," myslí si Svatopluk Mora, jeden z iniciátorů petice, která poukazuje na možné zhoršení životních podmínek v lokalitě. Dodává také, že podle něj je to rada města, která může ve finále rozhodnout o přesných limitech pro nové objekty.

Pavle Pitrová, obyvatelce českobudějovické Průběžné ulice, v jejíž blízkosti mají nové domy vyrůst, však chystaná stavba nevadí. „Protesty místních jsem zaznamenala, chápu je, ale mně plánovaná stavba nijak nevadí. Nemyslím si, že by se tu výrazně zvýšil provoz nebo ruch," řekla.

Radnice teď čeká na studii, kterou by mu měl investor dodat.