Na Vltavu ke Hněvkovické přehradě přijelo 22 soutěžních týmů z celé republiky. Celkem tu přihlíželo a soutěžilo tisíc lidí.

Čtrnáctému ročníku dračích lodí, který je určený i nesportovcům, přálo horké letní počasí. Závodní posádky dorazily i z Mostu. Podle organizátora Karla Jozy se této akce účastní každý rok většinou stejné posádky. „Soutěž spočívá v tom, že se lidé sejdou a zasportují si. Jezdíme úsek od bojek dlouhý 200 metrů,“ líčí organizátor právě když se další čtyři nové posádky hrnou do dračích lodí.

„Každý rok tu soutěžíme, letos už jedeme podeváté. Musím akorát naskočit,“ směje se Petra Brejžková z Hluboké u Borovan, která závodí za Drakomoře.

Soutěžního ducha neskrývá ani Petr Bednář, když naskakuje do lodě za Dračí jezdce. „Mám z toho výborný pocit, věříme, že se dobře umístíme,“ přidá účastník z Českých Velenic.

„Hej, hop a zabereme,“ rozléhá se z řeky na břeh. Vytrénovaní soutěžící jsou plní energie, někteří trénují celý rok. Petr Houška z Jindřichova Hradce trénuje ve Vajgaru. „Trénujeme každý týden, záleží jak se sejdeme. Hned jak roztají ledy, tak jezdíme. Vloni jsme byli šestí v kategorii mix, naše ženy byly lepší,“ líčí muž z týmu Vajgarská saň.

Do jedné lodi s dračí hlavou se vejde 22 lidí. Z toho 20 pádluje. „Jede kormidelník, bubeník, který udává tempo a šéfuje celou loď. Když je smíšená posádka, tak musí pádlovat 4 ženy,“ říká organizátor Karel Joza.