„Do Budvaru nejedu na kontrolu,“ uvedl dopoledne před návštěvou pivovaru premiér Mirek Topolánek na adresu některých spekulací. Doplnil, že by bylo téměř trestné přijet do Č. Budějovic a nenavštívit Budvar. Zmínil následně, že Budějovický Budvar, n. p., je poslední národní podnik svého druhu, a podle premiéra je tak trochu anomálií. V této právní formě zůstával pivovar proto, aby nebyly narušeny známkoprávní spory, které vede firma po celém světě se svým konkurentem – americkým gigantem Anheuser – Busch. „Právní rozbory ukazují, že by bylo možné přejít na jinou organizační formu, aniž by to ovlivnilo známkoprávní spory,“ řekl Topolánek. Připomněl, že českobudějovický pivovar sice vyhrává spory, ale nevyužívá toho k růstu exportu. Jako národní podnik má z premiérova pohledu společnost své limity rozvoje, a jestli má být rozvíjena měla by se prý proměnit.


Topolánek ale přiznal, že účelem návštěvy je také kontrola dopadu posledních obchodních smluv s americkým pivovarem a dánským Carlsbergem o využití jejich distribuční sítě pro některé produkty Budvaru.


Vedení pivovaru se tradičně k otázce privatizace nevyjadřuje a podnik vloni vyvezl historicky rekordních 556 000 hektolitrů piva – o sedm procent více než vloni. Celkový výstav dosáhl 1,151 milionu hektolitrů.


Záměr případné privatizace Budvaru, o který má dlouhodobě zájem například Anheuser – Busch, však kritizuje například stínový ministr zemědělství za ČSSD Michal Hašek.


Topolánek k případné privatizaci uvedl: „Je to úspěšný podnik, ale není to svatá kráva. Nemám žádný časový horizont,“ opáčil na dotaz, kdy je možné očekávat případné změny.