Místo známé nejen Budějčákům z nedávné minulosti jako provozovna firmy Hradský je stále věnované gastronomii, ale místo pilířů českého rychlého občerstvení, jako jsou sekaná, párky nebo saláty, se zde dočkáte spíše zeleninové variace či polévky Pho bo, ve které spolu s nudlemi najdete i bylinky nebo maso.

Sousoší zosobňující Vltavu a Malši vytvořil sochař František Mrázek. Původně stálo na sídlišti Vltava v Českých Budějovicích. Nyní zdobí předpolí Dlouhého mostu.
Budějovice nasvítily v noci krásky u Dlouhého mostu, podívejte se

Začínali v Otakarce

Bambus založil Duc Canh Nguyen se svojí českou manželkou Eliškou. Seznámili se v obchodním domě Tesco, v roce 2018 se vzali a provozovali bistro v Otakarově ulici. "Snem manžela bylo mít velkou restauraci," říká Eliška Nguyen a doplňuje, že první jídla za Bambus servírovali v místě, kde byla léta restaurace U Hrdinů. Pak se přestěhovali do vedlejšího domu a nyní otevřeli na náměstí pod Černou věží.

V Novohradské v Českých Budějovicích začala v pondělí 17. ledna 2022 objížďka kvůli stavbě D3. Užívá se polovina nadjezdu nad budoucí dálnicí. Dopoledne poslední práce, odpoledne nová trasa.
Novohradská už vede nad dálnicí, začala sloužit polovina nadjezdu, podívejte se

Když má Eliška Nguyen srovnat českou a vietnamskou kuchyni, jako první ji napadne, že ta asijská je hlavně lehká a čerstvá. "Ve Vietnamu se i na párty vaří dvacet minut před tím, než se jí," upozorňuje paní Eliška. Důležitou roli také hraje zelenina, promyšlenost postupů a šetrnost. Když se vaří zelenina, počítá se předem s tím, pro jaké jídlo se využije voda. "Když se připravují batáty, využijí se i listy," zdůrazňuje mladá žena, která nemá školy v oboru gastronomie, ale umí kromě obsluhy vypomoci i v kuchyni. "Pomáhám manželovi plnit sen," usmívá se s tím, že muž také není vyučený kuchař, ale vaření ho velmi baví. "Jeho taťka má také nadání na vaření, muž ho asi podědil," říká Eliška Nguyen a doplňuje, že než otevřeli Bambus, pracoval manžel v různých dělnických profesích, třeba i na stavbě.

Svíčková ve vegetariánské variantě

Zakladatel Bambusu si stále drží oblibu v gastronomii Vietnamu. Na českou kuchyni si podle manželky pořád úplně nezvykl. Když jdou do restaurace, dá si pravidelně steak s bramborem. "Má ale rád moji svíčkovou na vegetariánský způsob," říká Eliška Nguyen a dodává, že ji dělá dva dny, jako obvykle nakládá zeleninu s kořením. Jen tam není maso.

Nová vietnamská restaurace Bambus na českobudějovickém náměstí místo známého bufetu.Nová vietnamská restaurace Bambus na českobudějovickém náměstí místo známého bufetu.Zdroj: Deník/Jaroslav SýbekSama Eliška Nguyen má z vietnamské kuchyně ráda třeba polévku Pho bo, ve které jsou nudle, bylinky nebo maso. Vývar je ovšem specifický, koření má pro tuzemce nezvyklou chuť, dalo by se říci, že je to perníčkové koření.