Jedná se o 33. ročník, který bude opět velmi bohatý na zajímavé květinové expozice i na množství vystavovatelů a prodejců rostlinných výpěstků i zahradnického materiálu. V areálu zahradnictví se představí tradiční účastníci, ale i zcela noví vystavovatelé.

V čimelickém zahradnictví je připraven bohatý sortiment balkonových rostlin a letniček. "Nyní je trpělivě zaštipujeme a dopěstováváme mohutné dekorační rostliny, které pak zdobí jednotlivé květinové expozice a doprovází zajímavé umělecké doplňky," uvedla Hana Chvalová z pořádajícího zahradnictví Zámecká zahrada Čimelice.

Organizátoři připravují také zajímavé aranžované expozice. Jsou to mimo jiné Barvy Afriky - exotické rostliny a zajímavé obrazy malířky Radu Tesaro, Kouzlo okamžiku - romantická zákoutí květin s uměleckými díly malířky Míši Velíškové Mackové, Květy první republiky - květiny charakteristické pro trochu idealizovanou dobu první republiky a dobové doplňky či Z pohádky do pohádky - květiny s keramickými díly a obrazy výtvarnic Evy a Jany Ďurčových.

V expozici V barevném království se představí šikovné ruce a nápady obyvatel z Domova se zdravotním postižením v Oseku. Zahradnický svět návštěvníky potěší záplavou květin a momentů ze zahradnického života. Letošní motto výstavy je Zahrada patří dětem. Proto se dětský prvek bude objevovat také ve většině dalších expozic.

Na vytvoření expozic se použije několik tisíc hrnkových i řezaných květin. Aranžované expozice se nachází ve sklenících a foliovnících na ploše více než tři tisíce metrů čtverečných.

Nebudou chybět také kaktusy, sukulenty, trvalky, okrasné dřeviny, masožravé rostliny, bonsaje, koření, léčivky, řezané květy, ale také speciálně vypěstovaný sortiment skleníkové zeleniny. "Letos to budou zajímavosti ze světa tyčkových rajčat, sortiment paprik známé šlechtitelky Ing. Teclové, dále bohatá přehlídka cuket, tykví a slunečnic," přibližuje Hana Chvalová.

Ve venkovních výsadbách se opět objeví letničkové směsi z přímého výsevu a řada dalších zajímavých květin. Zahradníci budou samozřejmě své výpěstky nejen vystavovat, ale i nabízet k prodeji v hojném sortimentu včetně velkého množství zahradnického materiálu a dekorativních předmětů.

Výstava květin začne ve čtvrtek v 8.30 hodin v areálu zahradnictví za účasti hostů a Mladé dudácké muziky ze Strakonic, která potěší svými písničkami ještě další hodinu po zahájení na ploše před vstupní bránou. Po dílčí vernisáži obrazů malířek Radu Tesaro a Míši Velíškové Mackové - přibližně v 9.30 hodin vystoupí přímo v květinové expozici Cikánská kapela s multiinstrumentalistou Milanem Deméterem. Ta potom bude hrát také ještě od 10 hodin na prostranství před vstupní bránou v zahradnictví.

V parku bude tentokrát pouze občerstvení a stánkový prodej. U sportovní haly organizuje obec Čimelice stánkový prodej a tradiční kulturní program, který představí podrobně na plakátech. U školy bude tradiční chovatelská výstava zahájena ve čtvrtek od 13 hodin.

"I přes horké a suché počasí jsou rostliny stále v dobré kondici a na výstavě budou v plné kráse," doplnila na závěr organizátorka Hana Chvalová.