"Návštěvníci budou moci ochutnat rybí speciality, vedle rybí polévky, filetů z ryb a kapřích hranolek také řízky třeboňských baštýřek a Jihočeské jerky ze sušeného masa. Pod hrází rybníka bude zázemí pro dětské návštěvníky s možností chytat ryby ze sádky a s ukázkami rybářského nářadí a techniky," uvedl Malecha. Lidé si budou moci koupit na sádkách i ryby. Třeboňští rybáři zdražili z 98 na 119 korun za kilogram, vzrostly jim náklady na krmiva. Nově bude pro návštěvníky placené parkování, pro osobní auto stokoruna na den.

Z podzimních výlovů 250 rybníků, jež začaly v září a potrvají do listopadu, čeká Rybářství Třeboň výnos 2000 tun ryb, z toho 80 procent kapra. Meziročně to bude asi o 300 tun méně, za což může podle Malechy hlavně jarní sucho. V druhé polovině října ještě třeboňští rybáři vyloví třeba rybníky Velký Tisý a rybník Záblatský.

Rybářství Třeboň je největší producent sladkovodních ryb v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí 15 procenty. Roční produkce činí asi 3200 tun, z toho tvoří 90 procent kapři, zbytek líni, candáti, štiky, sumci, amuři, tolstolobici a okouni. Firma má 100 zaměstnanců, hospodaří na 440 rybnících o výměře 8000 hektarů. Na vývoz jde 70 procent ryb.

Zdroj: Deník/Jitka Davidová