Naštěstí jen dva dny se musí mít na pozoru Ševětínští, Vitínští a Chotýčanští. Přejít přes hlavní silnici je výzva pro pevné nervy. Od Prahy a z druhé strany od Českých Budějovic a Tábora se od rána do čtvrtečního podvečera valila čtyř a vícekolová vozidla, která musela náhradní trasou kvůli přeložce elektrického vedení mezi Borkem a Ševětínem na D3.

Kamionů přibylo

„Už jsme odvykli tak velkému provozu,“ shrnula včera pocity z průjezdu několika tisíc spalovacích a vznětových motorů Hana Harazímová. Jako prodavačka v ševětínské trafice v bezprostřední blízkosti hlavní silnice má přehled z první ruky. „Lidé jsou z toho div živi, ale pamatuji si, když tudy vedl hlavní tah,“ vzpomněla na dobu před více než dvaceti lety Hana Harazímová.

Výstavba dálnice České Budějovice - Tábor, shrnutíZdroj: Deník / Miroslava Jindrová

Výstavba dálnice D3 od Veselí nad Lužnicí k Usilnému.
Kvůli dálnici čeká řidiče objížďka

To ale nebyla situace tak vyhrocená. „Tehdy tolik aut nejezdilo, protože všechno se vozilo po železnici. Nebylo tolik kamionů jako dnes, když převážejí všechno a všeho je mnohem víc,“ srovnává Hana Harazímová, proč to před trafikou jen lítá. „Je to obrovský provoz, ale nedá se nic dělat. Nejhorší ale je, že řidiči nedodržují předepsanou třicítku! Z kopce se rozjedou a tady hned šlapou na brzdu, protože je tu ostrá zatáčka,“ stěžuje si prodavačka, která byla včera svědkem nepříjemné situace. Dva kamiony se v zatáčce nevyhnou. Takže jedoucí od krajského města musel couvat, což kvůli dalším za něj nacpaným autům brnkačka nebyla.

Z Borku přes Chotýčany, Vitín a Ševětín se pojede i v pondělí od 8 do 17 h.

Uzavírku silnice I/3, známější jako E55, si vyžádala v tomto místě budovaná dálnice. Kvůli D3 je nutné přeložit elektrické vedení a tyto práce budou pokračovat i v pondělí mezi 8. a 17. hodinou. Stejně jako ve čtvrtek bude průjezdová rychlost těmito obcemi snížena na 30 kilometrů. „Musíme to vydržet,“ komentovala Hana Harazímova z Vitína. Přes 10,5 km dlouhý dálniční úsek Borek – Ševětín, budovaný vedle I/3, by měl být dokončen za tři roky.

Práce na obchvatu města Strakonice omezily i provoz na silnici České Budějovice - Praha  v oblasti u čerpací stanice Robin Oil.
Budování obchvatu omezí ve Strakonicích dopravu nejen místním