Nejprve přišly na řadu střecha, krov, věž, hodiny a plášť. Poslední etapa za 3,5 milionu, která se odehrávala v interiéru „za zavřenými dveřmi“, trvala skoro dva roky. Velikonoce katoličtí farníci oslavili ve znovuotevřeném kostele, který býval do 17. století utrakvistický. Věřícím se chrám po opravách líbí. Podle Karla Sudka (29 let) se povedla nová barevnost sloupů a klenby. „Kostel na mě díky tomu nepůsobí chladně, je to příjemné oživení,“ řekl muž, který se živí jako architekt.

Farář Michal Pulec vyjmenoval zásadní interiérové práce. Restaurátoři otloukli a nahodili omítky do výšky tří metrů. Vzácné je objevení a obnova tří erbů z roku 1519 v lodi blízko vítězného oblouku. Jsou na nich mj. znaky cechů, symbol utrakvistů či wratislavská královská koruna. „Je to mimořádné. Máme radost, že se erby našly,“ řekl farář. Podle původních údajů jich mělo být 28.

Čištěním prošly vitráže, z nichž část pochází z tyrolských hutí. Povedla se zmíněná výmalba kamenných prvků, které mají patinově cihlovou barvu. Opravil se „zanesený“ arkýř, který dostal vitrážové okno a kování. Tudy lze nahlédnout do lodě, když se stoupá na věž. Nově vymalovaná je diamantová klenba v presbytáři. „Je nádherná a čistá,“ chválí si Michal Pulec.