Podle starosty Týna nad Vltavou Milana Šnorka (ODS) není odvolání náhlým rozhodnutím. „Ta situace nebyla předem rozhodnuta," konstatoval Milan Šnorek. Nespokojenost rady města se začala odvíjet zhruba od projednávání rozpočtu na rok 2015.

Žádných konkrétních chyb si ale Jana Mráčková není vědoma. „Kultura v Týně funguje, neporušovala jsem zřizovací listinu, plnila schválený rozpočet. Nikdy jsem nedostala žádný vytýkací dopis nebo napomenutí," shrnula Jana Mráčková. Důvody odvolání jí nikdo oficiálně nesdělil.
„Navíc loni 8. října mi rada na návrh starosty schválila odměnu za úspěšné plnění úkolů při zajišťování městské kultury a řízení MCKV."

Podle starosty ale byly odměny za konkrétní věci, ne za práci v čele centra obecně. 
A později začala spolupráce váznout při plnění dalších zadání, která Jana Mráčková dostala od rady města. „Nějakým způsobem úkoly řešila 
a my jsme dospěli k tomuto rozhodnutí," řekl Milan Šnorek o odvolání s tím, že obecně existovala v radě města nespokojenost s řízením organizace. Konkrétnější ale týnský starosta být nechtěl.

O náhradníkovi zatím není rozhodnuto. „Nevíme, jestli vypíšeme výběrové řízení, nebo budeme někoho jmenovat," zmínil Milan Šnorek. Dodal však, že radnice chce věc vyřešit 
k 1. dubnu.

Někteří opoziční zastupitelé se nad krokem rady města pozastavují. „Po radních budu na čtvrtečním zasedání zastupitelstva požadovat zdůvodnění jejich kroku," řekl David Slepička (ČSSD). „Ani ze zápisu z jednání rady není jasné, proč byla paní Mráčková odvolaná," doplnil.

„Důvody odvolání neznám," reagoval zastupitel Karel Hájek (STAN). „Rozhodnutí je v kompetenci rady. Ale MKCV je příspěvková organizace zřízená městem a taková věc by se měla napřed projednat v zastupitelstvu a zdůvodnit," zdůraznil Karel Hájek. „Snad se neukáže, že to místo jen někdo pro někoho potřebuje," dodal.

Ohledně MKCV, tedy organizace, která vznikla v době jeho působení v úřadu starosty, Karel Hájek zmínil, že Jana Mráčková byla jmenována do vedení na základě výsledku konkurzu. „Svou funkci vykonávala kvalitně," poznamenal Karel Hájek na adresu odvolané ředitelky.

Podle jednoho z radních Františka Kobery (KDU-ČSL) začaly neshody mezi městskou radou a Janou Mráčkovou při jednáních o rozpočtu organizace. „Nerad bych to komentoval do detailů," poznamenal ale radní.